Erdogan wil internationale leningen op basis van goud

Volgens de Turkse president Erdogan zouden internationale leningen niet op Amerikaanse dollars, maar op goud gebaseerd moeten worden. Zo kunnen landen volgens hem voorkomen dat ze door het wisselkoersrisico hun schulden niet kunnen aflossen en daardoor in de problemen raken. De Turkse president bracht dit voorstel eerder al naar Lees verder..

De Achtste Dag: Documentaire over de financiële crisis

In 2008 brak de grootste crisis uit sinds de Grote Depressie van de jaren dertig. Om te voorkomen dat het financiële systeem zou vastlopen werd besloten de meeste banken met overheidsgaranties en belastinggeld overeind te houden. Bijna tien jaar later lijkt de crisis helemaal achter ons te Lees verder..

Enorme stijging grondstoffenvaluta door hogere olieprijs; roebel daalt

De wisselkoers euro-dollar zat vorige week vast binnen een steeds nauwere bandbreedte en bij de belangrijke cross-valutaparen was niet veel te beleven, maar elders wél. Door de geopolitieke ontwikkelingen stegen de grondstoffenprijzen enorm en de koersen van de valuta van landen die grondstoffen exporteren gingen hierin mee. Lees verder..

Tikkende tijdbom op de woningmarkt

In oktober waarschuwde de Nederlandsche Bank voor de grote hoeveelheid aflossingsvrije hypotheken die Nederlandse huishoudens hebben. Met een totale hypotheekschuld van €670 miljard zitten we al vrij hoog in vergelijking met andere landen, maar daarvan blijkt ook nog eens meer dan de helft aflossingsvrij te zijn. Dat Lees verder..

ECB wil noodlijdende banken kunnen helpen

De ECB overweegt een nieuw beleidsinstrument waarmee ze noodlijdende banken direct van noodliquiditeit kan voorzien, zodat de bank in afgeslankte vorm met alleen de gezonde onderdelen een doorstart kan maken. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten die in handen zijn van Bloomberg. Het betreffende document gaat over een Lees verder..

Wanneer wordt goud in Rusland vrijgesteld van btw?

Beleggen in goud is sinds de introductie van de euro in de hele muntunie vrijgesteld van btw, met als doel het gebruik van goud als financieel instrument te stimuleren. Voor ons is dat inmiddels heel vanzelfsprekend, maar in veel andere landen betaal je nog wel belasting als Lees verder..

Onrust Syrië stuwt goudprijs omhoog

De toegenomen dreiging van een militair conflict in Syrië zorgde voor een vlucht richting veilige havens, want de goudprijs steeg woensdag met meer dan 1% tot boven de €35.300 per kilogram. In dollars gemeten kwam de prijs boven de $1.360 per troy ounce en bereikte daarmee het Lees verder..

Wereldwijde schulden naar record van $237 biljoen

De wereldwijde schulden zijn in het vierde kwartaal van vorig jaar verder gestegen tot een nieuwe record van $237 biljoen, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Institute of International Finance. Daarmee liggen de schulden van overheden, maar ook van bedrijven en huishoudens, ongeveer $70 biljoen hoger Lees verder..

Hoe kan de wereld een handelsoorlog vermijden?

Washington is de laatste weken in rep en roer. Ontwikkelingen gaan in razend tempo. Het is amper nog bij te benen. Hoogtepunten, zo u wil dieptepunten, zijn de aankondiging van plannen om $60 miljard aan Chinese export te belasten met een tarief van 25%. Van misschien nog Lees verder..