Beleggers zijn dol op nieuw en snel!

Deze bijdrage is afkomstig van Beurshalte

Een ezel stoot zich over het algemeen geen twee keer aan dezelfde steen. Het is nog maar de vraag of die waarheid ook op gaat voor de particuliere belegger! In zijn eeuwig durende jacht op rendement holt hij vaak hijgend en puffend achter de laatste beleggingshype aan. Het resultaat is vaak dezelfde: de hype wordt op een te hoog niveau aangekocht en op een te laag niveau weer verkocht. ‘Buy high and sell low’, zoals dat cynisch heet.

Steeds opnieuw trappen particuliere beleggers in de mooie praatjes van de fondsmanager, die zo steeds weer fraai verpakte beleggingsproducten aan de man of vrouw weet te brengen. Dat althans lijkt de conclusie uit een onderzoek van Morningstar. Daar hebben ze onderzoek gedaan welke factoren de instroom in beleggingsfondsen beïnvloeden. De invloed van Morningstar zelf blijkt daarin enorm. Al in de jaren negentig van de vorige eeuw hadden fondsen met drie sterren of minder moeite om nieuw geld aan te trekken. Bijna al het nieuwe geld stroomde naar de fondsen met het hoogste aantal sterren. Fondsen met vijf sterren trekken het meeste geld naar zich toe. Fondsen aan de top van de pyramide zagen hun instroom maandelijks met 3,3% groeien, terwijl fondsen aan de onderkant van de pyramide een nagenoeg even grote uitstroom zagen! Prestaties uit het verleden zeggen niets over de toekomst, maar ze bepalen wel het koopgedrag van de particuliere belegger!

bubble-psychology

Beleggers worden gedreven door hebzucht en angst

Het onderzoek van Morningstar levert ook een inkijkje in het verschillende gedrag van Amerikaanse en Europese beleggers. Amerikanen zijn veel prijsbewuster dan de Europeanen. Bij een keuze tussen twee identieke fondsen verkiezen de Europeanen vaak het iets duurdere fonds. Dat zegt veel over de beleggingsintelligentie van de doorsnee Europese belegger. Het zegt ook iets over de geestelijke gesteldheid van de beleggingsadviseur die willens en wetens de belegger het duurdere fonds aansmeert.

Fear-GreedOpvallend en misschien ook wel alarmerend is dat de leeftijd van een fonds een zo grote beslissing vormt bij eventuele beleggingen. Oudere fondsen zien maandelijks een gemiddelde uitstroom van liquiditeiten, ook al heeft de fondsmanager een vlekkeloze en lange staat van dienst. Maar dat blijkt voor veel particuliere beleggers amper een rol te spelen. Het is een vreemde gewaarwording, dat zelfs fondsen met vijf sterren last hebben van een uitstroom van liquiditeiten. De verklaring voor dit bizarre verschijnsel is, dat een fonds minimaal drie jaar moet bestaan voordat Morningstar er een waardering aan knoopt. De conclusie moet luiden, dat particuliere beleggers jonge fondsen verkiezen, ook al hebben die geen historie en kunnen ze geen meerjarige prestaties laten zien!

Beleggers zijn blijkbaar gevoelig voor hypes en slimme marketeers spelen in op deze zwakheid bij beleggers. Een juiste allocatie van vermogen speelt bij veel adviseurs en fondsmanagers nog steeds geen rol van belang, zo leert het onderzoek van Morningstar. Het gaat nog steeds om het aantrekken van zoveel mogelijk assets of de klant daar nu bij gebaat is of niet. Dat is een trieste conclusie na ruim zeven jaar crisis en discussies over het morele gehalte van de financiële sector.

Cor Wijtvliet

Hoofdredacteur Beurshalte.nl

beurshalte-logoOver Beurshalte:

Dagelijks publiceert Beurshalte nieuwsbrieven en columns van leden van de redactie en van gastauteurs over de wereld van beleggen en alles wat ermee samenhangt. Daarnaast publiceert beurshalte wekelijks een nieuwsbrief met unieke inhoud over relevante beleggingsthema’s. Belangstellende lezers kunnen een gratis abonnement nemen. Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo