Net als bij de daling van de aandelenkoersen in 2008 werd ook in 1987 al met de boze vinger gewezen naar de computerhandel. Door de manier waarop de handelssystemen geprogrammeerd werd de ene verkoopgolf op de andere gestapeld. Handelaren die op marge waren ingestapt vluchtten naar de uitgang en deden hun aandelen massaal van de hand. Door de stortvloed aan verkooporders en het gebrek aan kopers droogde de liquiditeit in de markt snel op. Volgens sommigen was de crash van 19 oktober 1987 te wijten aan een uit de hand gelopen verkoopgolf, anderen beweren dat de koersen veel te snel waren gestegen en als gevolg van de crash weer terugkeerden naar een 'normaal' niveau.
De verschillende aandelenbeurzen verloren in de maand oktober fors. Hong Kong (-45,5%), Australie (-41,8%), Spanje (-31%), het Verenigd Koninkrijk (-26,45%), de VS (-22,68%) en Canada (-22,5%) en tal van andere landen zagen veel vermogen verdampen op de beurs. Opvallend was dat de Dow Jones over heel 1987 alsnog een plus noteerde, want de koers stond aan het eind van het jaar enkele procenten hoger dan aan het begin van 1987. De piek van 2.722 punten die voor de Zwarte Maandag bereikt werd kwam pas twee jaar later weer in zicht.
Art Cashin van UBS Securities blikt terug op de gebeurtenissen van die dag:
''De eerste acht maanden van 1987 waren niets minder dan spectaculair te noemen. Vanaf nieuwsjaarsdag tot en met Labor Day ging de Dow Jones 43% omhoog. De angst leek te verdwijnen onder de beleggers. Jonge handelaren lachten om de voorzichtigheid van hun ouders en spoorden elkaar aan om te kopen in een opgaande markt, omdat de ene rally de andere opvolgde.
De rally eindigde op 25 augustus 1987, toen de Dow Jones een record bereikte van 2.722 punten. De rente begon te stijgen en de inflatie begon op te lopen. In Japan en in de VS waren er plannen om het speculatieve gedrag van beleggers in toom te houden, onder meer met hoge transactiebelastingen.
Op de betreffende maandag leek de situatie op de beursvloer onwerkelijk. Orders stroomden sneller en sneller binnen en de aandelenticker werd steeds sneller ingesteld zodat de actuele koersen vaker voorbij kwamen. De ticker ging zo snel voorbij als handelaren het konden lezen. Aan het eind van de ochtend leek de beurs weer te stabiliseren, maar na geruchten over het mogelijk stilzetten van de handel werd de est van de situatie echt duidelijk. Kopers trokken zich terug en in de middag zakten de koersen verder weg.
De volgende handelsdag was niet veel minder chaotisch, want aanvankelijk werd bijna de helft van het verlies goed gemaakt (een zogeheten dead cat bounce). Later die dinsdag verdampte de koerswinst weer en ging de markt opnieuw onderuit.''
Vandaag besteden (financiële) nieuwssites kort aandacht aan de beurscrash van 1987, hieronder een verzameling van de krantenkoppen van toen.
De Telegraaf
New York Times
The Guardian
Wall Street Joual (Klik voor volledige krant)
Daily News