Bill Gross: “Risico beleggen weer net zo groot als in 2008”

De risico’s van beleggen in aandelen en obligaties zijn weer net zo groot als voor het uitbreken van de financiële crisis in 2008, aldus vermogensbeheerder Bill Gross. Tijdens een bijeenkomst voor beleggers in New York zei hij dat beleggers vandaag de dag een vrij hoge prijs betalen voor aandelen en obligaties, terwijl het verwachte rendement steeds lager wordt.

Het beleid van centrale banken stuwt de prijzen van zowel aandelen als obligaties verder op, terwijl het tegelijkertijd amper groei oplevert binnen de reële economie en de spaarders straft. Het nieuwe geld dat door centrale banken in de economie wordt gepompt en dat minder dan nul procent rendement oplevert zoekt een veilige haven. Dat geld zoekt niet alleen een weg naar obligaties die een te laag rendement opleveren, maar ook naar aandelen die inmiddels overgewaardeerd zijn.

‘Rekening houden met lager rendement’

“In plaats van laag te kopen en hoog te verkopen moet je als belegger nu hoog instappen en maar hopen dat het goed afloopt. Onder deze omstandigheden moet je beleggers vertellen dat de wereld veranderd is en dat ze rekening moeten houden met een lager rendement. Dat de volatiliteit ook laag is en dat je daarom maar weinig rendement nodig hebt.”

Bill Gross was jarenlang het gezicht van Pimco, maar is nu werkzaam voor het Janus Henderson Global Unconstrained Bond Fund. Zijn beleggingsportefeuille van $2 miljard heeft sinds het begin dit jaar een rendement van 3,1% behaald, waarmee hij het beter doet dan slechts 22% van de andere grote beleggingsfondsen die bij Bloomberg op de radar staan.

Spreiding in de portefeuille

Het is tekenend dat ook een ervaren vermogensbeheerder als Bill Gross, met tientallen jaren ervaring in de wereld van beleggen, moeite heeft om vandaag de dag nog een goed rendement te halen. Dat is niet alleen lastig voor vermogende particulieren, maar ook voor alle pensioenfondsen en verzekeraars die een bepaald rendement nodig hebben om de deelnemers tevreden te stellen.

Juist nu aandelen en obligaties zo hoog gewaardeerd staan lijkt goud een aantrekkelijk alternatief. De prijs van het edelmetaal staat ver beneden haar all-time high van 2011, terwijl de geldkraan van centrale banken nog steeds wagenwijd open staat. Breekt een nieuwe crisis uit, dan is het edelmetaal misschien wel een betere veilige haven dan de obligatiemarkt. Zeker als die crisis gepaard gaat met een waardedaling van de valuta.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo