Chinese investeerders shoppen in Italië

Chinezen investeren volop in de Italiaanse economie, zo schrijft Bloomberg. Via de website vendereaicinesi.it kunnen Italiaanse ondernemers die hun bedrijf willen verkopen in contact worden gebracht met potentiële kopers uit China, een website waar sinds februari vorig jaar al 18.000 advertenties op geplaatst zijn. De site biedt Italiaanse bedrijven de mogelijkheid advertenties te vertalen naar mandarijn Chinees, zodat de doelgroep in Azië weet waarin ze investeert. Van alle Europese landen investeert China het meest in het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Italië. Volgens cijfers van Bloomberg hebben Chinese investeerders dit jaar al voor $3,43 miljard geïnvesteerd in het Italiaanse bedrijfsleven.

Op 16 oktober vindt er in Milaan een bijeenkomst plaats tussen Europese en Aziatische regeringsleiders. Ook de Chinese premier Li Keqiang zal daarbij aanwezig zijn. De Chinese premier liet onlangs in het grootste financiële dagblad van Italië een artikel publiceren over de goede zakelijke relatie tussen de twee landen. Wereldwijd hebben Chinese investeerders dit jaar al voor $54,3 miljard aan acquisities gedaan in het buitenland, een toename van 35% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Grote Chinese bedrijven nemen een belang in nutsbedrijven of nemen soms een heel bedrijf over. Daarnaast gebruiken Chinezen financiële middelen om deel te nemen aan vastgoedprojecten in verschillende Europese landen.

De website die Italiaanse ondernemers in contact brengt met Chinese investeerders is een groot succes, omdat het voor veel Italianen moeilijk is een bedrijfskrediet te krijgen van de bank. Het aantal faillissementen in Italië is in de eerste helft van dit jaar opgelopen tot 8.000, een recordniveau. Daar waar banken moeilijk doen over financiering kunnen Chinese investeerders via de genoemde website wel voor financiële middelen zorgen. De investeerders uit het Verre Oosten hebben vooral belangstelling voor de Italiaanse bedrijven die actief zijn in mode, machines en industriële apparatuur.

Portugal

Vorige week schreven we nog over het toenemend aantal Chinese investeerders in Portugal, die vooral belangstelling lijken te hebben voor nutsbedrijven en financiële instellingen in het Zuid-Europese land. Portugal moet bezuinigen en privatiseert daarom verschillende publieke voorzieningen. Van het geld dat Portugal daarmee ophaalt is een groot deel afkomstig uit China.

milaan

Chinese investeerders richten hun pijlen op Europa (Foto door Gianluca Colla voor Bloomberg)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo