Crash in China kan herstel Europa hard raken

Deze bijdrage is afkomstig van Beurshalte

Het heeft lang geduurd! Nu de problemen met Griekenland voorlopig tot het verleden behoren, krijgt Europa eindelijk oog voor wat er gaande is in China. En hoe! De volatiliteit op de Chinese aandelenbeurzen krijgt nu overal de schuld van. De heftige schommelingen jagen de toch al lage olieprijzen nog verder omlaag, maar ze zijn ook debet aan de verzwakking van de valuta’s van de diverse opkomende landen.

Dat is allemaal zeer overdreven. Chinese aandelenbeurzen hebben weinig van doen met de reële economie van het land en bijna helemaal niets met de economieën van de rest van de wereld. Ze lijken ook niet op hun volwassen familieleden op Wall Street of in de City. Ze hebben nog het meest weg van casino’s in Macau. Belangen van Westerse beleggers worden amper geschaad. Slechts 3% van de Chinese aandelen is in handen van niet-Chinezen. Zelfs in China zelf is het effect van de crash van de koersen in de afgelopen weken niet bijzonder groot. Ongeveer 7% van de verstedelijkte Chinezen belegt op de financiële markten. Die beleggers kunnen vaak wel een veer laten en de meesten staan waarschijnlijk nog steeds op winst ondanks de dramatische dalingen!

Vertrouwen

Dat wil weer niet zeggen, dat er helemaal niets aan de hand is. Dat is er wel degelijk. In de eerste plaats is het vertrouwen geschokt in het kunnen van de technocraten. Jarenlang leek het erop dat ze in staat waren het hybride systeem van centrale planning, gecombineerd met de markt, in toom en intact te houden. Deze technocraten zijn de hoofdschuldigen aan de huidige crisissituatie. Zij hebben ervoor gezorgd dat er een bubbel is opgeblazen. Dat vonden ze nodig, omdat anders bedrijven wel eens konden bezwijken onder hun schuldenlast. Stijgende koersen moesten uitkomst brengen.

Toen de bubbel eenmaal een feit was en een crash onafwendbaar, hebben ze opnieuw ingegrepen. De aandelenhandel in honderden bedrijven kwam stil te liggen en beleggers met een belang groter dan 5% mochten niet handelen. Bovendien werden voor miljarden steunmaatregelen getroffen om de koersen minimaal 15% omhoog te pompen. Dat leek in eerste instantie een succesvol beleid. Maar toen sloeg de markt terug en in een mum van tijd sloeg de winst om in een verlies van 8%. De uiteindelijke conclusie kan maar een kant op wijzen: als de autoriteiten hun steunmaatregelen zouden stoppen, dan zal de neergang snel en diep zijn.

china-stock-market-quotes

De afgelopen weken stond er vaak rood op de Chinese borden

Liberalisering Chinese markt in gevaar?

Een tweede negatieve effect kan zijn, dat sommige autoriteiten de huidige situatie zullen aangrijpen om de huidige hervormingen op de financiële markten te vertragen of misschien wel helemaal stoppen. Zal het land nog geneigd zijn de renminbi converteerbaar te maken en de koers ervan laten zweven? Zullen Chinese autoriteiten het aandurven om het rentebeleid aan te passen aan de internationale normen of zal de neiging om te interveniëren alleen nog maar sterker worden?

Als alle hervormingen stil gezet of teruggedraaid worden, dan zal het IMF de renminbi niet toelaten tot de speciale trekkingsrechten. Chinese A-aandelen zullen niet opgenomen worden in de MSCI Emerging Markets Index. Kortom, de integratie van China in de internationale financiële markten zal kunnen gaan stagneren en dat is geen gezonde ontwikkeling gelet op het gewicht van het land in de wereldeconomie.

Een derde vraag van belang, is in hoeverre een echte crash gaat uitpakken voor de reële economie. Het is in ieder geval duidelijk dat het voortbestaan van verschillende banken en brokers aan een zijden draadje hangt. Belangrijker nog is wellicht het psychologisch effect van een crash. De Chinese economie vertraagt. Als de schrik omwille van de crash het zelfvertrouwen van de Chinezen gaat aantasten, dan kan de groei verder onder druk komen. Een China dat nog maar amper groeit, kan voor schokgolven in het land zelf zorgen, maar ook daarbuiten. Vanaf 2008 heeft de wereldeconomie zwaar op de honger van de Chinese economie geleund. Als die honger plots gestild lijkt, dan is dat zeker geen goed nieuws voor bijvoorbeeld de economie van Europa!

Cor Wijtvliet

Hoofdredacteur Beurshalte.nl

chinese-economy-artwork

Crash in China kan het herstel in Europa hard raken

beurshalte-logoOver Beurshalte:

Dagelijks publiceert Beurshalte nieuwsbrieven en columns van leden van de redactie en van gastauteurs over de wereld van beleggen en alles wat ermee samenhangt. Daarnaast publiceert beurshalte wekelijks een nieuwsbrief met unieke inhoud over relevante beleggingsthema’s. Belangstellende lezers kunnen een gratis abonnement nemen. Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo