Dagelijkse kost 11 juni 2012

Nieuws uit Nederland

Van onze SNS-correspondent

Geen redding maar steun
Het is geen redding, het is 100Mrd tijdelijke steun aan Spanje, eigenlijk niet voor Spanje maar voor de Spaanse banken. Ja en wij komen uit een obligatie-ei. Premier Rajoy ziet het als een overwinning meldt de Financial Times. In ieder geval zijn de markten het er mee eens want de euro is een centje beter en de Aziatische aandelenmarkten ook dus we mauwen er verder niet over. Het wachten is op de volgende tranche.

Olli Rehn laat weten dat het geen blanco cheque is en dat het bedrag niet door Spanje wordt bepaald. Killjoy. Nobelprijs winnaar Stiglitz noemt het voodoo economics waarbij de Spaanse regering de banken redt en de banken de Spaanse staatsleningen kopen. Wat dat met voodoo te maken heeft weten we niet behalve dan dat er veel rook aan te pas komt. Bloomberg meldt dat bestaande obligatiehouders mogelijk worden achtergesteld aan deze nieuwe lening. Pari non passu.

Nederland en Finland melden dat EFSF steun door het parlement moet worden goedgekeurd. Waarbij Finland ook nog eens onderpand wil. Ondertussen verlegt de markt de aandacht al richting Italië. In dit verband raden we u aan het stuk van Albert Edwards (SocGen) “How they laughed” van 31 mei te lezen want daar wordt min of meer een lans gebroken voor Italië.  Albert Edwards heeft veel dingen goed gezien en geschreven aleen het heeft zoals gewoonlijk lang geduurd voordat zijn visie uitkwam.

Belangrijker nog is het artikel in Der Spiegel want dat blad meldt dat er achter de schermen heel druk wordt gewerkt aan het plan om Eurobonds uit te gaan geven. Voor de rekenlustigen onder ons is zo'n gezamenlijke staatslening natuurlijk een feest en eigenlijk is het een relatief makkelijke oplossing, vooral als er zoals Der Spiegel meldt een Europese minister van Financiën wordt aangesteld.

Barosso, Juncker, van Rompuy en Draghi werken aan een plan om veel grotere fiscale eenheid te scheppen waarbij de individuele lidstaten alleen nog zelfstandig de uitgaven mogen bepalen voor zover er inkomsten tegenover staan. Hoe dat dan in de praktijk gecontroleerd moet worden is een tweede maar het plan is oké.

Deze week wordt er voor ca 12Mrd aan nieuw staatspapier uitgegeven terwijl er 36Mrd aan rente en aflossing wordt uitbetaald. Op de rol staan Oostenrijk met een 10 en 50 jaar. Deze laatste lening heeft een 3.8% coupon en een prijs van ca 122%, goed voor een rendement van net iets onder de 3%. Nederland opent de 2033 lening waarvan het rendement ongeveer 2.25% is. Duitsland houdt het bij gewoon 10 jaar op ca 1.3% en Italië komt met 3 en 15 jaar naar de markt waarvan de laatst bekende rendementen respectievelijk 4.6% en  5.35% waren.

Tja, de Europese gefinancierde bailout van Spaanse banken viel te verwachten. Met €100 miljard is de rust teruggekeerd maar het probleem blijft onopgelost: de waarde van hypothecaire bancaire activa blijft verslechteren. Er is slechts weer wat tijd gekocht. Overigens wordt overal druk geblogd over de details van de bailout want de headlines die €100 miljard koppen zijn altijd sneller dan de invulling van de bailout. Op FT Alphaville blijven de analyses elkaar in rap tempo volgen. De onderstaande analyse is een aardige eerste aanzet; de bedragen vliegen je om de oren: is €100 miljard niet véél en véél te weinig?

  • [Spanish bank bailout] Four questions and a subordination (FT Alphaville)

Vooralsnog wordt er op de financiële markten positief gereageerd. Het financiële stelsel heeft weer een ducktape-sessie gehad en ondanks dat ducktape geen wonderen doet, blijkt het voldoende geruststellend te zijn om financiële partijen het vertrouwen te geven om te blijven beleggen in failliete toko's: bancaire aandelen stonden flink in de plus nu een abrupte afstempeling op Spaanse schulden is voorkomen..

  • Spanje geeft beleggers moed (FD)
  • Opluchting overheerst na Spaanse hulpvraag (RTL-Z)
  • Rajoy: Europa vindt Spanje geloofwaardiger (RTL-Z)
  • Spaanse rente zakt naar 6 procent (RTL-Z)

Nederland: 900.000 werkzoekenden; 500.000 werklozen
Als we dachten dat werkgelegenheidsstatieken recht toe recht aan een exact plaatje schetsen: “think again”. Kijk altijd naar de participatiegraad van de beroepsbevolking..

  • Bijna 900.000 werkzoekenden (FD)

Angelsaksische propaganda: “Europa, zet de geldpers aan!”
Bij de collega's van Follow The Money las ik dat het befaamde tijdschrift The Economist Angela Merkel op de hak neemt. Zij is veel te halsstarrig bij het 'oplossen' van de Europese schuldencrisis. Als ik vervolgens lees wat The Economist stelt dan weet ik niet of ik moet lachen of moet huilen:

'Alleen als Duitsland zich onverkort hard maakt voor een betere Europese integratie, dan krijgt de ECB de noodzakelijke extra ruimte om krachtiger op te treden met het opkopen van overheidsobligaties te kopen en daarmee voor een groter vangnet voor banken te zorgen', zo schrijft The Economist.

Ervan uitgaande dat de vertaling juist is, dan stelt The Economist dat Europa het mandaat van de ECB moet verbreden zodat de ECB nu eindelijk kan failleren op het sociale contract dat zij met u en mij heeft. Anders gezegd, de enige manier voor Europa om uit het schuldenmoeras te komen is door de ECB de onbetaalbare tekorten van Europese politici te laten financieren: de geldpers moet aan.

Het is het bekende Angelsaksische recept voor de continuering van politiek-monetair list en bedrog: “Wij hebben een monopolie die misbruikt kan worden om alles dat niet door de beugel kan te financieren. Europa, jullie zouden ons voorbeeld moeten volgen.”

Er is slechts één reden waarom ik nog vertrouwen heb in een goede Europese afloop en dat is dat de ECB weigert om te failleren op het sociale contract dat zij met ons heeft. Dat sociale contract maakt van de euro een wezenlijk andere soort fiat-valuta die een transitie naar een gezonde economische organisatie mogelijk maakt.

En dat The Economist er vervolgens de o-zo bekende spin aan toevoegt, past in het beeld van de krantenkoppen afgelopen weekend: Europa is DE OORZAAK van alle problemen in Amerika en Groot-Brittannië. Een overzichtje headlines:

  • Obama: leiders Europa weten dat ze moeten handelen (RTL-Z)
  • [George Osboe:] 'Brits economische herstel vermoord door eurocrisis' (NU.nl)
  • George Osboe: Britain's recovery is being 'killed' by euro crisis (Telegraph)
  • Greece Threatens Wall Street Jobs in Third Trading Plunge (Bloomberg)
  • Bundesbank: the eurozone's secret dictator (Telegraph)

Een anti-Europa agenda? Ga er maar vanuit. Europa breekt met Angelsaksisch list en bedrog en er is maar één manier waarop Europa zichzelf kan opblazen en dat is door precies hetzelfde te doen als Groot-Brittannië en de Verenigde Staten: de geldpers aanzetten.

Wat betreft George Osboe? De Britse minister van Financiën veegt zijn besmeurde straatje schoon en doet alsof Europa op de stoep van de Britten hun rotzooi dumpen. Wat zal ik zeggen? Ene oor in andere oor uit. Laat maar lullen.

Het bericht op Bloomberg dat Griekenland aanleiding is voor het verdwijnen van banen op Wall Street? Bloomberg gedraagt zich als de cheerleader van Wall Street financials en heeft wat mij betreft haar geloofwaardigheid al heel lang geleden verloren.

En de Bundesbank als Europa's geheime dictator? Bla bla bla bla. Dit getuigt van zo'n gebrek aan kennis dat je je kapot moet schamen als je dit de wereld in slingert.

U merkt het: ik ben er verschrikkelijk klaar mee. Terwijl de corruptie in Londen en New York rustig door gaat en de Britse en Amerikaanse overheid alles doen om hun tekorten met de fiat-printer te financieren; fraude in de doofpot stoppen; boekhoudkundig de boeken kookt, en Europa dit allemaal niet doet, wordt de schuld in de schoenen geschoven van die partij die als enige bezig is om terug te keren naar de basis. De monetaire basis wel te verstaan: goud.

Als de ECB nou eens de geldpers aanzet en er al het fysieke goud waar zij haar hand op weet te leggen, dan zijn we met een slordige €210 miljard klaar. Dan koopt men in één klap de fysieke jaarproductie op en doet het IMF$ plof. Zijn we meteen verlost van al die idioten die pleiten voor nog meer monetair bedrog.

JSF en een recap van 29 maart 2012
Uit de dagelijkse kost van 29 maart..

Het onderwerp staat al jaren op de agenda en het blijft maar niet ophouden: de JSF wordt weer duurder. Jaren geleden schoof ik aan de bar aan bij mijn geliefde oud-studentenvereniging en werd ik op een nieuw drankje gewezen. Nu had ik al talloze keren een jenever bitter lemon, oftewel een straaljager ingeschonken, maar het nieuwe drankje JSF kende ik nog niet. Toen ik naar de bekende weg vroeg kreeg ik als antwoord dat deze nieuwe toevoeging precies hetzelfde is als een straaljager, alleen een dubbeltje duurder..

Toentertijd bleken de kosten weer eens overschreden te worden. Welnu, dat is wederom het geval.

  • 'Onderwerp JSF aan parlementair onderzoek' (NU.nl)

In ander nieuws

Biljoenen kilo's digitale boter..; quote: “Kaspersky, dat het virus analyseerde, erkent dat het zeer waarschijnlijk is dat een nationale overheid achter Flame zit.”

  • Spionagevirus Flame wist eigen sporen (NU.nl)

Oops? Dit kon niemand bevroeden.. zie hier. Met €712 miljard aan bedrijfsschulden in Nederland..

  • Kredietwaardigheid bedrijven daalt tot dieptepunt (RTL-Z)

Als je weet dat er een gouden oplossing bestaat, dan straal je optimisme uit..

  • Rutte: Euro is er over 50 jaar nog steeds (RTL-Z)

Nieuws uit buitenlandse media

Foreclosure Fraud
Soms kom je ze tegen: een artikel waar in één alinea de juridische desintegratie van de Amerikaanse woningmarkt wordt samengevat:

Foreclosure Fraud is a misnomer, that does a disservice to our efforts. In the general public they stop on the word foreclosure, they capture argument made by banking community that once they’re in foreclosure they should be there. That’s a pervasive narrative. When we call it foreclosure fraud we buy into it. I tried to write down all the various levels of fraud through the system, just to show it’s not confined to people in foreclosure, it touches every single house in the United States. Just off the top of my head: origination fraud (liar loans, discriminatory, paper fraud) appraisal fraud. Then securitization fraud, failure to convey the mortgages to the trust properly. Investor fraud, putting bad mortgages into packages willingly, and not telling the investors. You have MERS, which is a giant tax avoidance scheme. You had servicer fraud—fee pyramiding. HUD did test of 35 loans from, of the 35 actual price of mortgage could not be verified on 34. And HAMP.  Force place insurance fraud. Servicer buys at a huge price and make mortgage holder pay for it. Foreclosure mill. Only then do I get to robosigning. Then you have plain old breaking and entering. If you add all those up, I don’t think there’s a loan in America that is not touched by this in some way. When someone blames it on someone buying too much home.  Made a payment, had a canceled check, could verify the payment, after a three year ordeal, they were going into foreclosure, two days before the foreclosure Norman committed suicide. They weren’t irresponsible borrowers.

Het artikel is overigens een fantastische samenvatting van de bijeenkomst waarbij drie van de meest vooraanstaande criticasters van de systematische hypotheekfraude een boekje open doen over de compleet doorgestoken kaart van de Amerikaanse huizenmarkt: alle maatregelen die er zijn genomen werken in het voordeel van de partijen die de fraude hebben gepleegd. Een prachtige illustratie is de prijslijst van DocEx, een 'mortgage servicer' die voor de banken de papierwinkel regelt. Dat lijstje gaf aan welke vormen van hypotheekfraude zij bereid waren te verrichten.  

Als je na deze informatie-overload nog vertrouwen hebt in de Amerikaanse overheid, dan gaat er iets in de grijze massa mis. Het is onbestaanbaar wat er in de Verenigde Staten gebeurd; bij de beesten af..

  • Foreclosure Fraud: The Most Dangerous Panel in the World (Empty Wheel)

Chinese groeihormonen
De Chinese economie vertraagt steeds meer..

  • China's growth flags in May ahead of rate cut (Reuters)

En als de groei tegenvalt, dan investeer je als Chinese overheid in (overbodige?) infrastructuur..

  • China bouwt 70 nieuwe vliegvelden (NU.nl)

Gold-backed euro bonds
Na alle halve gare bijdrages uit de inteationale media, aandacht voor iemand bij wie het kwartje wel is gevallen: Eric Reguly. Op een aantal nuances na heeft hij het idee aardig begrepen.

London Trader @ KWN
Quote: “What happened yesterday in the gold market was very interesting.  One full hour before Beanke's testimony, the bullion banks started selling.  Over the next 4 hours, the bullion banks sold the equivalent of 515 metric tons of paper gold.  This was in just 4 hours, and again, the selling started one hour before Beanke’s testimony.”

Hallelujah: in vier uur tijd 515 ton goud verkopen? En de goudprijs wordt met al dit papier niet onderdrukt? Ja ja, we leven in bijzondere tijden.

  • London Trader – Staggering 515 Tons of Gold Sold in 4 Hours (King World News)

Fusie Amerikaanse Trias Politica?
Not so fast…

  • One New York Judge Is Holding Her Ground Against The Biggest Names In Govement (Business Insider)

In ander nieuws:

Tot slot.

Deze kat heeft het begrepen..

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo