Ewald Engelen: “Europese aanpak crisis is de slechtste”

Als we over vijftien jaar terugkijken op deze wereldwijde financiële crisis zullen we tot de conclusie komen dat het economische beleid in de Eurozone veruit het slechtste was, zo stelt financieel geograaf Ewald Engelen in zijn nieuwste publicatie ‘Boekje voor Burgers’. Volgens Ewald Engelen ligt de crisis in de VS en in het Verenigd Koninkrijk al achter ons, maar blijft Europa vasthouden aan een destructief beleid van bezuinigen en begrotingsdiscipline. Landen die zich bij de Eurozone hebben aangesloten hebben een deel van hun soevereiniteit opgegeven, misschien in de hoop dat het onder de paraplu van een Europees beleid beter zou gaan.

cover-europesemythes-lrIn ‘Boekje voor Burgers’ houdt Ewald Engelen een aantal veel gebruikte argumenten voor meer Europese samenwerking kritisch tegen het licht. De financieel geograaf is van mening dat de er niet zoiets als de Europese Unie nodig is om op geopolitiek of economisch vlak stand te houden tussen grootmachten als de VS, China en Rusland. Een preview van het nieuwe boekje van Engelen kunt u hier vinden. Hieronder volgt een passage uit de introductie van het boek:

“Sinds het uitbreken van de eurocrisis eind 2009 ligt de Europese Unie (EU) steeds meer onder vuur. Zelfs in het gezagsgetrouwe Nederland, waar pas in 2005 met het referendum over het Constitutioneel Verdrag (‘Europa, best belangrijk’) de eerste tekenen van euroscepsis konden worden ontwaard, heeft de steun voor Europa, de Europese instellingen en de euro vijf jaar na dato een historisch dieptepunt bereikt.

Geen wonder. Het antwoord op de economische rampspoed dat de Europese politieke kaste heeft bedacht, is er een van begrotingstekortreductie über Alles. Ten koste van alles moet de kroon op de interne markt, de euro, worden gered. En omdat de crisis – alweer: volgens de Europese politieke kaste – is veroorzaakt doordat te veel landen in het verleden straffeloos de normen van het Verdrag van Maastricht (maximaal drie procent begrotingstekort, maximaal zestig procent staatsschuld) hebben kunnen overtreden, is onmiddellijke terugdringing van de tekorten en aanscherping van de normen geboden.

Met desastreuze gevolgen. Doordat in dit crisisverhaal gemakshalve werd vergeten dat de problemen niet publiek maar privaat, niet begrotingstechnisch maar vooral bancair van aard waren – kort: te grote, te kwetsbare banken en te hoge hypotheekschulden – veroorzaakten de bezuinigingen en lastenverzwaringen waarmee de regeringen in de eurozone hun begrotingstekorten probeerden terug te dringen grote macro-economische schade: krimpende bestedingen, stijgende werkloosheid, records aan faillissementen in het midden- en kleinbedrijf.”

h/t: MK10, dank voor de tip!

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over “Ewald Engelen: “Europese aanpak crisis is de slechtste”

  • Ewald Engelen is – met vele andere EU sceptici – een man naar mijn hart. Het moet overigens wel worden gezegd dat vanuit Den Haag en ook op lokaal politiek niveau de incompetentie, opportunisme en steeds vaker ook de corruptie, hoogtij viert. Een streng, rechtvaardig en verstandig beleid in Brussel is voor Europa en ook Nederland te verkiezen boven het gehalte beleidsmakers met wie we het de afgelopen 50 jaar hebben moeten stellen.

    Beantwoorden
  • Wim van Ingen

    Nee hoor, dat blijft een verstandig beleid. Schulden hebben zonder dat daar bezit tegenover staat is altijd dom, of het nu banken betreft, òf bedrijven, òf personen òf een overheid. Er is altijd weer een andere instantie die, al dan niet op termijn, zijn geld terug wil hebben. Geld dat geen rendement heeft gehad en waarvan het steeds lastiger wordt om het terug te betalen. Het probleem doet zich dan voor bij de hypotheken en de dalende huizenprijzen ( overigens een NL probleem), banken die in de problemen komen en overheden die de belasting moeten gaan verhogen. Dat laatste lukt echter niet omdat de burger – in België bijvoorbeeld – al tot in september voor de staat werkt. De schuldafbouw is uiterst urgent, maar het probleem is uit zicht geraakt door een kunstmatig laag gehouden rente. Dat danken we voor een groot deel aan de FED en 20 jaar Greenspan. Greenspan heeft zijn ongelijk daarin in 2008 volmondig toegegeven. Men kan niet terugkeren naar een situatie waarin de rentestand zijn functie terugkrijgt, de prijs van geld reguleren, omdat dan het hele systeem in elkaar klapt. Dus de komende decennia struikelen we van probleem naar probleem en worden we links en rechts ingehaald door de opkomende landen met weinig schulden en lage lonen. Het besteedbaar inkomen in de westerse wereld zal blijven dalen.
    En dit soort boekjes blijft verschijnen zonder dat het helpt en men er iets van leert.

    Beantwoorden
  • antwoorden via e-mail voor onderpand en niet onderpand lening.
    lenen een beperkt bedrag van €2000 – naar maximaal bedrag van 5000,000euro.
    voor info antwoorden via e-mail.

    Beantwoorden
  • suresh gupta

    onderpand en niet onderpand lening.

    Lenen geleende bedrag van € 3.000 tot maximum bedrag van 5000.000 euro.

    contact opnemen via e-mail.
    [email protected]

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *