Mevrouw Yellen heeft geen haast om de rente verhogen

Het interpreteren van de woorden van de centrale bankiers van de VS is sinds Alan Greenspan een heuse wetenschap geworden. Het lijkt een beetje op het interpreteren van de toespraken die vroegere communistische leiders hielden. Het ging om de details. En dus ging het erom of mevrouw Yellen, de huidige Amerikaanse centrale bankier, wel of niet het woord ‘patience’ zou gebruiken of niet. Als ze het gebruikte, dan zou de rente in de VS voorlopig niet omhoog gaan en andersom.

Mevrouw Yellen gebruikte het woord ‘patience’ niet maar gaf tegelijkertijd weer wel aan, dat een renteverhoging nog even op zich laat wachten. Ze deed dat om drie goede redenen. De eerste is economisch van aard. De consensus onder economen is, dat de economie van de VS gestaag groeit en dat die groei nog wel even blijft aanhouden. De arbeidsmarkt presteert onverwacht sterk, waardoor de werkloosheid nog slechts 5,5% bedraagt. Er zijn echter wel vraagtekens te zetten bij de kwaliteit van die nieuwe stortvloed aan banen. Nog teveel zijn parttime, terwijl veel werkzoekenden maar ook werkenden een voltijdbaan zoeken die behoorlijk betaald wordt. De reële loonstijging voor de doorsnee werknemer blijft beneden 2% en dus ligt een reële verhoging van de consumptie niet voor de hand. Voor de Fed is dat een absolute must!

yellen

Ondanks die gezonde economische groei en sterke arbeidsmarkt is er nog geen begin te bespeuren van een opleving van de inflatie. Die zal op zijn best uitkomen op 1,7% en als de olieprijzen blijvend dalen, nog lager. Daar komt nog bij, dat de dollar in 2015 al 10% aan waarde gewonnen heeft. Van een aanhoudende waardestijging van de valuta gaat een deflatoire werking uit en daar heeft de Fed een broertje dood aan! Een renteverhoging zal de dollar alleen maar aantrekkelijker maken voor de beleggers in binnen- en buitenland.


unemployment-forecastMaar zelfs als de Fed zou besluiten op korte termijn te gaan verhogen, dan zou dat weinig invloed hebben op de lange rente. Dat heeft alles te maken met de veelal negatieve rente in Europa en Japan. Die hebben de neiging nog negatiever te worden dankzij het Europese monetaire verruimingsbeleid. Op dit moment bieden de Opkomende Markten evenmin een handzaam en aantrekkelijk alternatief voor beleggers. Ook in deze landen staat de rente onder druk. En dus biedt de licht gestegen rente op het Amerikaanse schatkistpapier een aantrekkelijk alternatief voor beleggers. In deze omgeving zou het onverstandig zijn de rente fors te verhogen. Het zou tot paniek op de obligatiemarkten kunnen leiden!

De derde en laatste reden om een rentebesluit even op zijn beloop te laten is een puur technische. Amerikaans schatkistpapier is schaars geworden door de grootschalige inkoop van de Fed en door het slinkend tekort van de overheid. Daardoor wordt er minder schatkistpapier in de markt geplaatst. Een schaarste aan papier zou bij een renteverhoging een averechtse uitwerking kunnen hebben.

Cor Wijtvliet

Cor WijtvlietOver Cor Wijtvliet: Als econoom studeerde Wijtvliet af op economische geschiedenis en kent hij als geen ander de valkuilen en mogelijkheden van crises. Wijtvliet werkte tot de vorige crisis van 2008 als onderzoeker, analist en vermogensstrateeg voor banken en instellingen zoals het Nederlands Instituut voor het Bank- en Effectenbedrijf (NIBE), Centraal Bureau voor de Statistiek, KBW-Wesselius, Friesland Bank Securities en Van Lanschot Bankiers. Die wereld laat hij in 2009 achter zich en vestigt zich succesvol als onafhankelijk analist. Hij schrijft in 2009 onthullende commentaren en vileine columns en wordt regelmatig gevraagd zijn doortastende kijk op geld- en beleggingszaken te geven in de Nederlandse media. Zo was Dr. Wijtvliets opinie onder andere te zien, te horen en te lezen in RTLZ, Business Nieuws Radio (BNR) en Het Financieele Dagblad (FD).

Meer informatie:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo