Laadpaal leasen of kopen; waar doe je verstandig aan?

Elektrisch rijden heeft de toekomst. Daar zijn alle experts het wel over eens, mede door de regel- en wetgeving vanuit de Europese Unie. Autofabrikanten worden min of meer verplicht om elektrische auto’s te fabriceren. De auto’s met verbrandingsmotoren verdwijnen beetje bij beetje uit het dagelijkse straatbeeld.

Als je zelf ook elektrisch gaat rijden, heb je uiteraard een laadpunt nodig. Grote kans dat er een laadpaal in de buurt aanwezig is, maar die is niet altijd vrij. Mocht het mogelijk zijn, zou je daarom idealiter een laadpaal op eigen terrein moeten hebben. Die laadpaal is altijd vrij. Bovendien kun je – middels zonnepanelen – zeer voordelig (of helemaal gratis) je elektrische auto opladen.

Mocht dit je aanspreken, moet je op zoek naar een geschikte laadpaal gaan. Let hierbij goed op het soort laadpaal én op de financieringsoptie. Je kunt namelijk momenteel een laadpaal kopen of leasen.

Laadpaal kopen; de voor- en nadelen

De ontwikkelingen zijn in de laatste jaren hard gegaan. Meer en meer mensen hebben een elektrische auto gekocht en daarvoor ook een laadpaal aangeschaft. Dit is van positieve invloed op de prijzen geweest. De gemiddelde prijs van een laadpaal is zeker gedaald. Toch vraagt een laadpaal nog om een aardige investering.

Wat je precies moet betalen, hangt van de situatie af. Waar wil je het laadpunt precies hebben? Hoe krachtig moet het laadpunt zijn? Hoe staat het met de infrastructuur in je woonwijk ervoor? Alle antwoorden op deze vragen gezamenlijk bepalen wat je voor een laadpaal moet betalen.

De aanschafprijs is dan ook een nadeel van een laadpaal. Je moet immers in één keer met een bepaalde som geld op de proppen komen. Een voordeel is echter dat je alle touwtjes in eigen handen hebt. Je bepaalt zelf voor wat voor laadpaal je gaat. Ook bepaal je hoe je de laadpaal gebruikt, hoe je deze onderhoudt en of je hier eventueel een servicecontract voor afsluit.

Laadpaal leasen; de voor- en nadelen

Het lijkt een trend te zijn om meer en meer projecten te leasen. Zo kiezen veel huishoudens ervoor om hun cv ketel te leasen. Een logische keuze met het oog op de zekerheid.

Kies je ervoor om een laadpaal te leasen? Dan heb je zekerheid. Je weet precies wat je voor de laadpaal moet betalen. Ook weet je dat je de gewenste ondersteuning/hulp/service krijgt in het geval van een defect aan de laadpaal.

Keerzijde is echter dat de laadpaal niet van jou is. Je hebt ‘m min of meer in bruikleen, waardoor de leasemaatschappij alsnog veel te zeggen heeft. Je moet bovendien maandelijks een fors bedrag betalen, terwijl je aan het einde van de looptijd niks hebt. Mogelijk kun je de laadpaal wel tegen een x bedrag overnemen, maar ook dat is geen zekerheid.

Al met al valt voor kopen én voor leasen iets te zeggen. Wat voor jou de beste optie is, hangt af van je situatie, je wensen en je beschikbare budget. Maak in ieder geval een goede afweging voor jezelf. 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo