De centrale bank van Nieuw-Zeeland is in de laatste fase van het implementeren van een systeem genaamd Open Bank Resolution (OBR). In dit systeem worden ook de reguliere spaarders aangeslagen om een deel van de kosten van een bailout te dragen. “Spaargeld kan in dat geval van het een op het andere moment geblokkeerd worden, zodat geld weggehaald kan worden dat nodig is om een bank in de problemen te redden”, zo verklaarde Russel Norman van de Groene Partij.
De details van deze nieuwe maatregel moeten nog uitgewerkt worden, een maatregel die volgens Norman in geen enkel ander OESO-land bestaat. Hij zal de regering om opheldering vragen over de noodzaak van deze maatregel. “De Open Bank Resolution is ongekend. De meeste OESO-landen hebben een deposito garantiestelsel dat spaargeld van kleine spaarders juist beschermt tot bedragen uiteenlopend van $100.000 tot $250.000”, aldus Norman. De nieuwe maatregel die het mogelijk maakt om verliezen te verhalen op alle spaarders bestaat ook niet in Australie, waar spaargeld tot $250.000 gegarandeerd wordt door het banksysteem.
Het garanderen van spaartegoeden tot een bepaald bedrag is volgens Norman een veel eenvoudiger en bewezen alteatief voor de Open Bank Resolution, omdat het veilige banken beloont met een lagere premie en omdat het de kosten beperkt die tijdens een bankencrisis op spaarders verhaald kunnen worden.
Norman merkt op dat het depositogarantiestel streng toezicht van de centrale bank vereist op de commerciele banken. “Dat toezicht is noodzakelijk omdat het uiteindelijk de beste bescherming biedt tegen een bankencrisis”, zo voegt hij eraan toe.
Cyprus
Afgelopen weekend werd in Europa besloten dat Cypriotische spaarders gaan meebetalen aan de bailout voor de bankensector. Ongeveer een derde van het totaal vereist bedrag zal worden gedragen door spaarders, die een deel van hun geld kwijt zullen raken. Eerder kwam men nog overeen om spaarders tot €100.000 met 6,75% te korten en voor spaargeld boven die grens 9,9% in te houden. De regering van Cyprus zoekt naar een manier om het leed voor kleine spaarders te verzachten, door wat te schuiven met de percentages.
Het aanpakken van spaarders is een ongekende, maar ook niet geheel onlogische, maatregel. Wie spaargeld op de bank zet heeft in feite geld uitgeleend aan de bank. In ruil daarvoor krijgt de spaarder een vergoeding in de vorm van rente. Hoe laag die vergoeding vandaag de dag ook mag zijn, feit blijft dat spaargeld in feite een schuld van de bank aan jou is. Kan een bank haar schuldeisers niet betalen, dan is het logisch dat ook de spaarders als laatste in de rij verliezen moeten dragen.
Ook spaargeld in Nieuw-Zeeland kan gekort worden in bankencrisis