Publieke goudreserves naar hoogste niveau sinds 1999

De goudvoorraden van centrale banken, publieke pensioenfondsen en zogeheten ‘sovereign wealth funds’ hebben sinds 1999 niet meer zoveel goud in hun portefeuille gehad als nu. Dat concludeert het Official Monetary and Financial Forum (OMFIF) na onderzoek van 750 financiële instellingen die publieke middelen beheren. Vorig jaar voegden zij netto 377 ton goud aan hun reserves toe, waarmee hun totale positie in het edelmetaal op ongeveer 31.000 uitkomt.

Volgens de hoofdeconoom van het OMFIF, Danae Kyriakopoulou, staat het edelmetaal weer in de belangstelling vanwege de prijsstijging van de afgelopen twee jaar en vanwege haar status als veilige haven. Er waren veel politieke onzekerheden met de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de Brexit van vorig jaar en met diverse verkiezingen die dit jaar in Europa hebben plaatsgevonden, waardoor meer beleggers hun toevlucht zochten in het edelmetaal. Ook Alistair Hewitt van de World Gold Council ziet deze beweging.

Centrale banken en publieke instanties hebben de afgelopen jaren structureel goud aan hun strategische voorraden toegevoegd. Veel centrale banken in de ontwikkelende landen hebben een grote hoeveelheid dollarreserves en kochten daarom goud als bescherming tegen deze geconcentreerde valutapositie.

omfif-central-bank-gold-holdings

Centrale banken breiden goudreserves verder uit (Bron: OMFIF)

Vlucht naar tastbare bezittingen

De centrale banken die vorig jaar de meeste goudaankopen voor hun rekening namen waren Rusland (201 ton), China (80,2 ton) en Kazachstan (36,2 ton). Maar ook grote beleggingsfondsen en staatsfondsen zien de toegevoegde waarde van edelmetaal in de portefeuille. Uit het onderzoek van het OMFIF blijkt dat de zogeheten sovereign wealth funds en de publieke pensioenfondsen zich voor de komende twaalf maanden het meest zorgen maken over geopolitieke risico’s.

De komende 24 maanden richten publieke pensioenfondsen en andere publieke beleggingsfondsen zich vooral op tastbare bezittingen en hernieuwbare energiebronnen, omdat deze beleggingscategorieën op dit moment het meeste kans bieden op een stabiel rendement. De grootste publieke belegger is de Chinese centrale bank, die een vermogen van $3.000 miljard onder beheer heeft. Het grootste publieke pensioenfonds zit in Japan, terwijl Noorwegen het grootste publieke staatsfonds heeft.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo