Spaarders lopen miljarden aan spaarrente mis

Spaarders lopen miljarden mis door de extreem lage rente. De Zwitserse verzekeraar Swiss Re deed onderzoek naar de situatie in de Verenigde Staten en concludeerde dat Amerikaanse spaarders tussen 2008 en 2013 ongeveer $470 miljard aan rente zijn misgelopen. Wereldwijd is het misgelopen rendement op spaargeld nog veel groter, want ook in andere delen van de wereld hebben centrale banken de rente kunstmatig verlaagd naar een absoluut bodemniveau. Niet alleen spaarders zijn de dupe geworden van de financiële repressie, maar ook de pensioenfondsen en verzekeraars die rendement moeten halen op staatsobligaties en andere schuldpapieren.

In het rapport ‘Financial Respression: The Unintended Consequences’ maakt Swiss Re de balans op tussen de voordelen en de nadelen van de extreem lage rente. Door de lage rente leveren spaartegoeden en obligaties minder op, maar stijgt juist de waardering van activa als aandelen en vastgoed. In dezelfde periode dat Amerikanen $470 miljard aan spaarrente misliepen steeg hun vermogen in vastgoed naar schatting met $1 biljoen. Ook spaarders die op tijd hun toevlucht zochten tot de aandelenmarkt hebben weinig last gehad van de lage rente, want de totale waarde van aandelen steeg in dezelfde periode van vijf jaar met maar liefst $9 biljoen.

Vergelijken we de nominale stijging van de vermogenstitels met het verlies van een paar honderd miljard aan rente opbrengsten, dan zou je de conclusie kunnen trekken dat we nu beter af zijn dan voor de crisis. Maar dat is niet het hele verhaal…

financial-repression-indexFinanciële repressie is volgens Swiss Re sterk toegenomen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo