Tien vragen aan Koos Jansen

Marketupdate legde Koos Jansen van In Gold We Trust tien vragen voor over de meest recente ontwikkelingen in de goudmarkt. Koos Jansen kreeg internationale bekendheid met de publicatie van cijfers over de Chinese goudmarkt. Ook bracht hij in kaart hoe fysiek goud in grote hoeveelheden van ‘West’ naar ‘Oost’ verhuist via Zwitserland.

Koos Jansen schrijft op zijn blog uitsluitend in het Engels, waardoor zijn bekendheid in de rest van de wereld misschien nog wel groter is dan in Nederland. Toch timmert hij ook in Nederland aan de weg. Zo werd hij samen met Willem Middelkoop uitgenodigd voor een vraaggesprek bij het Goud & Zilver Event van Edelmetaal-info. Koos Jansen is te volgen op twitter en via Facebook, waar hij dagelijks updates plaatst.

Tien vragen aan Koos Jansen

1. De goudprijs bereikte deze week het laagste niveau in vier maanden tijd. Zilver staat op de laagste koers sinds de zomer van 2010. Waarom dalen de prijzen van beide edelmetalen weer?

Er zijn vele factoren die daar en rol in spelen. Enerzijds denk ik dat goud in een “natuurlijke correctie” zit. Anderzijds denk ik dat in de huidige goud markt de prijs van goud weinig te maken heeft met vraag en aanbod naar fysiek goud, de prijs wordt voornamelijk in papiermarkten bepaald.

Daarbij komt dat het sentiment in China in april en mei was gezakt. De Chinezen hebben tegen de bodemprijzen van het afgelopen jaar immens veel fysiek goud opgekocht, het lijkt alsof ze nu even de kat uit de boom kijken. De vraag uit India heeft ook onder druk gestaan door import heffingen die in 2013 werden ingevoerd. Indiërs hebben ook de nationale verkiezingen in mei afgewacht omdat de uitkomst hiervan van invloed kon zijn op de goudprijs. Van Modi, die zojuist heeft gewonnen, werd verwacht dat hij de importheffingen zou terugdraaien, dit zal de komende tijd moeten blijken.

2. De cijfers van het Hong Kong Census and Statistics Department laten zien dat China de laatste maanden steeds minder goud importeert via Hong Kong. Komen die cijfers overeen met jouw bronnen?

Ja. Wat betreft Chinese goud import van Hong Kong kijk ik ook naar de cijfers van het Hong Kong Census and Statistics Department. De net goud export van Hong Kong naar China komt vooralsnog overeen met de vraag naar goud op de Shanghai Gold Exchange.

3. China importeert ook rechtstreeks goud via Shanghai en Shenzhen. Binnenkort zal er ook goud via Beijing het land binnen komen. Hoe relevant zijn de cijfers over goudimport via Hong Kong dan nog? En heb je een idee hoeveel goud er via andere kanalen China binnen komt?

De cijfers van Hong Kong zullen steeds minder relevant worden omdat China inderdaad meer direct zal importeren via Shenzhen, Shanghai, Beijing, etc. Als de “SGE international board” wordt gelanceerd zal de Shanghai FTZ de rol van Hong Kong overnemen, namelijk een depot voor goud voordat het China mainland in gaat, of naar andere Aziatische landen word verscheept. Aan de hand van “SGE withdrawals” zullen we hopelijk kunnen blijven inschatten hoeveel er in totaal wordt geïmporteerd in China wordt voor “non-government demand” (hoeveel de PBOC opkoopt heb ik geen kijk op). Dit zal afhangen van hoe de SGE zijn cijfers gaat publiceren als de “international board” in werking is.

4. Wat is volgens jou de reden voor het verdwijnen van de premie op goud in China?

Ik denk dat veel “bullion banks” iets te voorbarig goud naar Hong Kong hadden getransporteerd om in te spelen op de vraag uit China (waar de laatste maanden veel goud verkocht kon worden tegen een premium). Toen de vraag uit China in Maart zakte was er een overschot. Waarschijnlijk was het rendabeler voor de banken om het tegen een kleine discount in Shanghai te verkopen dan opnieuw verschepen.

5. De Shanghai Gold Exchange kreeg onlangs van de centrale bank toestemming voor de lancering van een wereldwijd handelsplatform voor goud. Verwacht je dat deze ontwikkeling impact zal hebben op de wereldwijde goudmarkt? Zo ja, op welke manier? Zo nee, waarom niet?

Dat denk ik wel. De ontwikkeling van de Chinese fysieke en papieren goudmarkt zal doorgaan. Uiteindelijk zal Shanghai het overnemen van London als goud handels centrum. De prijs zal in China bepaald worden.

6. De goud fixing staat ter discussie, omdat banken daarmee mogelijk de prijs konden manipuleren. Wat is jouw mening hierover?

Het is duidelijk dat de London fix zeer gevoelig is voor manipulatie. De participerende banken hebben invloed op de prijs maar hebben tevens eigen posities open staan. We lezen in de mainstream media steeds meer over misbruik van de fixing door de banken. De voorzitter van de SGE, Xu Luode, heeft onlangs ook zijn twijfels uitgesproken over de fix. De huidige situatie is onhoudbaar, het einde van de zilver fix is een voorbode.

7. Een van de grootste trends in de goudmarkt in 2013 was de verschuiving van goud van Londen, via Zwitserland naar Azië. Deze trend heb je met je blog goed in kaart gebracht. Zal deze trend in 2014 voortgezet worden? En welke betekenis heeft dat voor de goudmarkt?

Ik weet niet of deze trend zal worden voortgezet, dat zal afhangen van de vraag uit China en hoeveel “floating supply” er nog in het Westen is. Als het goud “op” is in het Westen is er mijns inziens nog een paar honderd ton floating supply in Hong kong. Vanaf begin 2013 heeft Hong Kong veel netto geïmporteerd, een gedeelte hiervan is naar China (en misschien naar India) gesmokkeld, maar er is nog veel in voorraad mocht de Chinese vraag weer stijgen. Het zal interessant zijn om te zien wanneer Hong Kong netto gaat exporteren.

Goud transacties via Hong Kong

Goud transacties via Hong Kong (Bron: In Gold We Trust)

8. Wat zijn landen als Rusland en China denk je van plan met al dat goud dat ze de laatste jaren verzamelen?

Rusland en China zijn zich aan het indekken voor het post US-dollar tijdperk; iets waar beide landen (en vele andere landen in Azië) hard naartoe werken. Al is het met name in het belang van China dat de overgang van het dollar systeem naar een volgende monetaire orde gradueel verloopt. China heeft nog immense dollar reserves en hun eigen munt is nog niet volledig converteerbaar.

Hoe de aanstaande monetaire orde precies in elkaar zal steken en wat de rol van goud daarin zal worden weet ik niet. Ik hou op dit moment nog rekening met alle scenario’s. Ik ben er wel van overtuigd dat het huidige systeem in haar laatste termijn is aangekomen.

9. Welke conclusie trek je uit de verlenging van het Central Bank Gold Agreement? Wat betekent deze intentieverklaring volgens jou?

Dit zegt mij dat Europese centrale banken ook wel inzien dat goud weer een plek krijgt in het monetaire systeem (waar dat nu nog niet het geval is). De fiat-standaard heeft jammerlijk gefaald, het is te hopen dat onze beleidsmakers dit doorzien. Helaas ben ik hier niet van overtuigd, ze zullen zo lang mogelijk de ellende voor zich uitschuiven.

10. Verwacht je een terugkeer naar een geldsysteem waarin geld weer gekoppeld wordt aan goud?

Ik verwacht niet dat goud op korte termijn een vaste prijs in een nationale valuta zal krijgen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo