Britse pond naar 168-jaars dieptepunt

britsepond-pixabayTen opzichte van de Amerikaanse dollar bereikte het Britse pond deze week het laagste niveau sinds 1985, maar ten opzichte van een mandje van valuta doet de munt het nog veel slechter. Uit cijfers van de Bank of England blijkt dat het Britse pond in internationaal perspectief nog nooit zo weinig waard is geweest als nu.

De effectieve wisselkoers van het Britse pond, waarbij een weging is toegepast op basis van de handelsstromen, bereikte op dinsdag een absoluut dieptepunt van 29,27. Dat is lager dan tijdens de financiële crisis van 2008 en veel lager dan in 1992, toen het Britse pond uit het Europese wisselkoersmechanisme viel.

Britse pond heeft glans verloren

De gloriedagen van het Britse pond waren aan het einde van negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Het Britse rijk stond toen nog hoog in aanzien en had economisch veel meer te betekenen dan nu. De neergang werd ingezet in 1931, toen de koppeling met goud werd losgelaten. Na de Tweede Wereldoorlog was het land opgezadeld met hoge schulden, waardoor in 1949 besloten werd de munt te devalueren.

Ondertussen begon de dollar steeds meer de rol van het Britse pond over te nemen als de belangrijkste wereldmunt, waardoor de effectieve wisselkoers verder wegzakte.

pound-effective-exchange-rate-168-year-low

Britse pond zakt naar laagste niveau ooit (Grafiek van Financial Times)

Vergeleken met de valuta van de belangrijkste handelspartners van het Verenigd Koninkrijk (Duitsland (22,5%), Verenigde Staten (16,5%), Frankrijk (12,6%), Italië (8,3%) en Japan(7%)) staat het Britse pond ook op een nieuw dieptepunt. In de praktijk betekent dat een aanhoudend verlies van de koopkracht voor de Britse bevolking, waarbij de daling van dit jaar toegeschreven kan worden aan de Brexit.

pound-trade-weighted-index

De Brexit bracht het Britse pond naar een nieuw dieptepunt (Bron: Financial Times)

Britse pond versus goud

Niet alleen in vergelijking met andere valuta heeft het Britse pond veel van haar glans verloren. Zet je de munt af tegenover goud, dan wordt meteen zichtbaar hoe de waarde voortdurend uitgehold werd. Het Britse pond heeft sinds 1979 bijna 90% van haar koopkracht verloren tegenover goud. Wil je je vermogen op lange termijn behouden, dan is goud kopen wellicht geen slecht idee…

britse-pond-goud

Britse pond heeft sinds 1979 bijna 90% aan koopkracht verloren tegenover goud (Bron: Bank of England)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo