China devalueert, een valutaoorlog dreigt

Deze bijdrage is afkomstig van Beurshalte

Dinsdagochtend 11 augustus, maakte de centrale bank van China bekend de waarde van de nationale munt, de yuan of renminbi, met bijna 2% te verlagen. Het was meteen de omvangrijkste devaluatie sinds januari 1994. In dat jaar liet het land zijn zogeheten dual-currency system los. The People’s Bank of China (PBoC) verklaarde, dat het om een eenmalig besluit ging, bedoeld om de waarde van de munt in overeenstemming te brengen met vraag en aanbod.

De PBoC heeft waarschijnlijk meerdere doeleinden voor ogen met de devaluatie. De eerste is waarschijnlijk om de inzakkende groei van de Chinese economie een nieuwe impuls te geven. Een week voor het besluit bleek, dat de Chinese export sneller inzakte dan verwacht. De kracht van de yuan speelt een doorslaggevende rol bij de exportdaling. Volgens de Bank of International Settlements won de munt in een jaar tijd 13% aan waarde ten opzichte van concurrerende internationale valuta’s. Gelet op de enorme waardestijging is het nog maar de vraag of de devaluatie van 11 augustus inderdaad slechts eenmalig zal zijn. Of zal het in tweede instantie een eerste stap blijken te zijn in een langere reeks? Valutahandelaren zouden daarom best eens op het idee kunnen komen om tegen de yuan te gaan speculeren. Dat zou slecht zijn voor de yuan en ook nog eens voor de nationale economie.

De bekende Chinakenner en econoom, Stephen Roach gelooft niet, dat een eenmalige devaluatie voldoende is om de Chinese exportgeleide economie een nieuwe impuls te geven. In zijn ogen zijn meerdere stappen onvermijdelijk. Als dat gebeurt, dan is het gevaar van een internationale valutaoorlog zeer reëel. Buurlanden als Japan, Australië en Zuid Korea hebben toch al zwaar te lijden onder het Chinese exportgeweld. Zij zullen er niet voor terugdeinzen om de waarde van de eigen valuta ook te verlagen.

Valutaoorlog

Het is ook nog maar zeer de vraag of de Verenigde Staten gelukkig zullen zijn met de devaluatie. Het land verkeert al jaren in een woordenstrijd met China, omdat de Amerikanen ervan overtuigd zijn dat de Chinezen de waarde van de yuan kunstmatig laag houden. Door de devaluatie heeft de dollar nog meer aan kracht gewonnen ten opzichte van de yuan. Beleggers wisselden massaal de Chinese renminbi in voor de Amerikaanse dollar.

renminbi-wisselkoers

Chinese renminbi verloor bijna 2% van haar waarde

 

currency-wars

SDR?

Een tweede belangrijke motief voor de devaluatie is de wens van de Chinese beleidsmakers om de yuan internationaal erkend te zien als reservevaluta. De Chinezen zouden graag zien dat de yuan gaat behoren tot het selecte groepje valuta’s, dollar, euro, yen en pond, waaraan het IMF zijn Speciale Trekkingsrechten ontleent. Een week voor de beslissing tot devaluatie kwam het IMF met een kritisch rapport, waaruit sprak dat de yuan voorlopig niet aan de eisen voldeed.

De devaluatie en het daarbij gepaard gaande commentaar moet het IMF duidelijk maken, dat China de munt bijvoorbeeld meer vrijheid geeft om te bewegen ten opzichte van andere grote valuta’s en zo beter kan inspelen op vraag en aanbod. Hiermee speelt de PBoC in op de wensen van het IMF. Die ziet echter ook graag stabiele muntverhoudingen en juist in dat opzicht kan het wel eens spannend worden. We hebben al op het gevaar van een valutaoorlog gewezen!

Cor Wijtvliet

Hoofdredacteur Beurshalte.nl

beurshalte-logoOver Beurshalte:

Dagelijks publiceert Beurshalte nieuwsbrieven en columns van leden van de redactie en van gastauteurs over de wereld van beleggen en alles wat ermee samenhangt. Daarnaast publiceert beurshalte wekelijks een nieuwsbrief met unieke inhoud over relevante beleggingsthema’s. Belangstellende lezers kunnen een gratis abonnement nemen. Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo