Duitsers geven oude marken uit in de winkels

Naar schatting van de Duitse Bundesbank ligt er momenteel nog ongeveer 13,2 miljard mark bij de mensen thuis, geld dat bij de huidige wisselkoers een waarde vertegenwoordigd van €6,75 miljard. Dit geld bestaat zowel in de vorm van munten als biljetten en kan bij sommige winkels weer gebruikt worden als alteatief betaalmiddel. Wall Street Joual neemt als voorbeeld de apotheek van Rolf-Dieter Schaetzle in Gaiberg, waar de oude marken verzameld worden die klanten hebben meegenomen om hun medicijnen mee af te rekenen.

Ook verschillende restaurants en winkels in het Duitse plaatsje Gaiberg accepteren het oude Duitse geld. Mensen komen van heinde en verre met oude D-marken, muntgeld en briefgeld wat ze volgens Schaetzle anders waarschijnlijk niet hadden gebruikt. In de maand mei wisten de verschillende bedrijven in Gaiberg die het initiatief steunden in totaal 15.000 Duitse mark op te halen. De Duitse C&A kledingzaken accepteren sinds 2003 ook weer oude marken, met als gevolg dat er maandelijks tot 150.000 mark binnenkomt in de kassa's van de 500 verschillende filialen. Ook telefooncellen van Deutsche Telekom accepteren,voor zover die nog gebruikt worden, oude Duitse marken.

Wall Street Joual beschrijft ook een anekdote van een man die laatst 5.000 Duitse marken aantrof in het huis van zijn overleden oma, wat aangeeft dat er meer marken zijn achtergebleven dan alleen wat klein muntgeld. Ook zijn er verhalen van mensen die een stapeltje oude biljetten aantreffen onder een wasmachine, in stoffige boeken en albums, schoenendozen en oude portemonnees. Het is geld dat ooit verstopt is, maar dat mensen vervolgens soms helemaal zijn vergeten en bij toeval weer tegenkomen. Een ander opvallend verhaal komt van Helga Weis, inwoner van het plaatse Gaiberg. Ze haalde na vijftig jaar haar trouwjurk van zolder en kwam erachter dat er nog een envelop met 300 Duitse mark in zat. Dat geld is in de afgelopen vijftig jaar door inflatie wel wat minder waard geworden, maar het heeft nog steeds koopkracht. Ze heeft het geld direct gebruikt om de catering te betalen voor de viering van het 50-jarige huwelijk. De plaatselijke bakker was bereid de marken te accepteren in ruil voor zijn producten.

Het gebruik van de oude D-mark kan ook winkels een kleine impuls geven, want het is voor de consument veel makkelijker om het oude geld in de winkel achter te laten dan om het bij de bank om te wisselen. Uiteraard kunnen winkels de oude marken ook teruggeven als wisselgeld, maar het is de vraag of klanten daar ook op zitten te wachten. Volgens bakker Stadler uit Gaiberg zijn de oude munten soms smerig en hebben ze ook een minder aangenaam luchtje.

Oude Duitse bankbiljetten hebben nog steeds waarde

De mark staat in Duitsland symbool voor een tijdperk van economische voorspoed

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo