Zwitserse centrale bank heeft $82 miljard aan aandelen

De Zwitserse centrale bank heeft inmiddels meer dan $82 miljard aan aandelen op haar balans staan. De centrale bank vindt haar eigen munt nog steeds te duur en laat daarom de spreekwoordelijke geldpers op volle kracht draaien. In het afgelopen financiële jaar pompte de Swiss National Bank (SNB) in totaal 67 miljard Zwitserse franken in de economie, geld waarmee ze in de rest van Europa en in de Verenigde Staten op grote schaal obligaties en aandelen opkoopt.

Het zijn vooral de Amerikaanse technologiebedrijven die populair zijn bij de Zwitserse centrale bank, want de top 10 van grootste aandelenposities wordt gedomineerd door namen als Apple, Google, Microsoft, Amazon en Facebook. Cijfers van de Amerikaanse toezichthouder SEC laten zien dat de centrale bank ook een significante positie heeft in bedrijven als Johnson & Johnson, Exxon Mobil, AT&T, General Electric en Proctor & Gamble.

De totale aandelenportefeuille van de centrale bank heeft vertegenwoordigt omgerekend naar de 8,3 miljoen inwoners van Zwitserland een waarde van bijna $10.000 per inwoner. Voor iedere Zwitser heeft de centrale bank omgerekend $350 aan Apple aandelen in de portefeuille, dat zijn ruim twee aandelen. Dat is allemaal geld dat de centrale bank uit het niets gecreëerd heeft, omdat mensen nog steeds vertrouwen hebben in de waarde van het geld.

Sinds het begin van de financiële crisis is het balanstotaal van de centrale bank geëxplodeerd tot meer dan 700 miljard. Alsof dat niet genoeg is verdient de centrale bank ook nog eens aan de negatieve rente, die banken moeten betalen om reserves bij de SNB te parkeren. Vorig jaar ging dat om een bedrag van 1,5 miljard Zwitserse franken.

Zwitserse frank als veilige haven?

Het voortdurend bijdrukken van geld is niet zonder gevaren, maar zo lang de economie groeit en de aandelenkoersen stijgen lijkt niemand zich daar echt druk om te maken. Maar waarom zou je als spaarder Zwitserse franken willen hebben, een valuta waar de centrale bank iedere maand miljarden van bijdrukt? Als spaarder ben je er weliswaar zeker van dat je je geld terugkrijgt, maar wat de koopkracht van dat geld in de toekomst zal zijn blijft een groot vraagteken.

Een alternatieve veilige haven is goud, een edelmetaal dat niet bijgedrukt kan worden. Het is niet voor niets dat centrale banken deze reserve nog steeds achter de hand houden voor het geval het echt mis gaat. Door de eeuwen heen zijn er immers tal van geldsystemen omgevallen, terwijl de waarde van goud nooit naar nul is gegaan.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo