Voormalig ECB-directeur: “Koop goud”

Voormalig directeur van de Bundesbank Jürgen Stark deed afgelopen vrijdag een aantal verrassende uitspraken. Na in 2011 vroegtijdig afgetreden te zijn om “persoonlijke redenen”, deed Stark een boekje open over het ECB-beleid. “Koop goud”, was zijn conclusie.

Stark keurt opkopen van staatsschuld af

Het ware motief achter de terugtreding van Jürgen Stark was dat hij fel gekant is tegen het direct opkopen van staatspapier van Europese probleemlanden. Sindsdien heeft Stark meerdere malen publiekelijk gewaarschuwd voor de risico’s van het huidige ECB-beleid.

Echter blijft het niet bij dergelijke waarschuwingen. Stark kan nu eindelijk vrijuit spreken. Zo spoorde Stark recentelijk in een seminar georganiseerd door het Duitse Ludwig von Mises Instituut genodigden aan om goud te kopen ter bescherming tegen een ineenstorting van het financiële systeem. Hij merkte bij zijn beleggingsadvies zijdelings op dat Draghi “de controle en het perspectief over de huidige economische situatie volledig is kwijtgeraakt”.

Het monetaire stelsel is het probleem

Stark legde in zijn toespraak de schuld bij de opzet van het huidige monetaire stelsel. Het hele systeem is, volgens Stark, “volledige fictie”. Het drukken van papiergeld zonder onderliggende waarde en de kredietexpansie die commerciële banken vervolgens kunnen inzetten zonder gedekt te worden door werkelijke besparingen is de oorzaak van de instabiliteit die we nu ondervinden.

Stark raadt aan om een deel van het spaargeld en vermogen om te zetten naar “traditionele vluchthavens”, door bijvoorbeeld fysiek goud of zilver aan te kopen als bescherming tegen “deze fictie”.

ECB ontmoedigt noodzakelijke hervormingen

Door de rente laag te houden, moedigt de ECB overheden aan om structurele hervormingen uit te stellen. “De positie van Draghi biedt geen incentives tot het nemen van nieuwe structurele maatregelen”, zegt Stark. “De crisis is nog niet voorbij”, zo concludeert de voormalig directeur van de belangrijkste centrale bank van Europa.
Stark legde eveneens interessante statistieken ter onderbouwing voor: Europese overheden hebben slechts 100 banken failliet laten gaan tot en met 2012, terwijl de VS in 2009 gestopt is het met redden van banken en er inmiddels 450 Amerikaanse banken over de kop zijn gegaan.

Crisis niet voorbij: koop goud

De eurocrisis is dus nog niet voorbij. Het is verstandig om ons in te dekken tegen de risico’s die gepaard gaan met het huidige monetaire stelsel en de onzekere Europese situatie door fysiek goud aan te kopen en op te slaan, het liefst op een plek buiten de Europese Unie.

Volgens Jurgen Stark is het monetaire systeem een illusie

Volgens Jurgen Stark is het monetaire systeem een illusie (Afbeelding van Die Welt)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Voormalig ECB-directeur: “Koop goud”

  • * Het geldsysteem (systeem-!) is pure fiktie *
    Een -fiktie- systemisch in stand houden, kan je alleen met systemische manipulaties & interventies. Of dit nu al dan niet een samenzwering is, doet er niet toe. Iedere manipulatie (interventie) lokt automatisch een volgende uit. Een kettingreaktie, dus.
    De meester manipulators (akteurs) halen vanzelfsprekend steeds de winsten van hun manipulaties binnen.
    De in stand houding van de fiktie gaat noodzakelijkerwijs crescendo door nog meer manipulaties & interventies…tot het (Ponzi)systeem eraan bezwijkt.
    Daar kan je ONMOGELIJK -timing modellen- voor opmaken. Is alchemie. De manipulaties & interventies zijn niet (nooit) berekenbaar. Daarom het goud-advies van J.Stark.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo