Vastgoed in Londen steeds vaker leeg

Londen is een schuilplaats geworden voor het grote kapitaal, maar dat brengt niet alleen maar voordelen met zich mee. Bloomberg schrijft dat vermogende mensen van over de hele wereld vastgoed kopen in de Britse hoofdstad, maar er vervolgens niet gaan wonen. Die leegstand is frustrerend voor de mensen die voor hun werk in de stad willen wonen, omdat die het aanbod van beschikbare appartementen zien dalen en de prijzen zien stijgen.

Leegstand

Met name in het luxe segment worden de huizenprijzen opgedreven, omdat vermogende mensen van over de hele wereld het vastgoed in Londen beschouwen als een veilige haven. Ze bieden steeds hogere bedragen voor appartementen in populaire wijken, maar maken daar vervolgens geen gebruik van. Volgens Peter Rees, die 29 jaar als planoloog werkzaam was in Londen, vormt de leegstand een serieus probleem. Hij zei er tegen Bloomberg het volgende over:

“Ze kopen appartementen, richten ze in, doen de deur op slot en vertrekken weer. Grote delen van Londen worden spooksteden, terwijl veel jonge mensen die naar Londen komen om te werken geen plek kunnen vinden om te wonen. De instroom van kapitaal uit het buitenland is op dit moment waarschijnlijk de grootste bedreiging voor de stad. Er moet een manier te bedenken zijn waarop Londen kan profiteren van deze investeringsgolf.”

Vastgoed als veilige haven

Vermogende mensen van over de hele wereld zien vastgoed op toplocaties als een goed instrument om hun vermogen veilig te stellen. Ze zijn dan ook bereid hoge bedragen neer te tellen voor een appartement in een wereldstad als Londen. De meeste appartementen in het topsegment worden niet gekocht door mensen die graag in Londen willen wonen, maar door mensen die simpelweg van overtollig geld af proberen te komen.

Van alle nieuw verkochte woningen in populaire wijken als Mayfair en Notting Hill is ongeveer 85% niet de primaire verblijfplaats van de koper, zo blijkt uit een rapport van makelaar Savills Plc. Vooral het hogere prijssegment wordt door buitenlandse kopers gedomineerd, zoals onderstaande grafiek uit het rapport van Savills Plc laat zien.

Appartementen in Londen zijn door de grote vraag van over de hele wereld minimaal 50% en soms wel 400% duurder per vierkante meter dan soortgelijk commercieel vastgoed. Het is daarom heel verleidelijk kantoren op te offeren en om te bouwen tot appartementen. Volgens Peter Rees moet dat zoveel mogelijk voorkomen worden, omdat de beschikbaarheid van kantoorruimte belangrijk is om werkgelegenheid in de stad te behouden.

In het topsegment zijn bijna alleen maar buitenlandse kopers actief

In het topsegment zijn bijna alleen maar buitenlandse kopers actief (Bron: Savills Plc)

Maatregelen

De Britse regering heeft maatregelen genomen om het internationale vluchtkapitaal te ontmoedigen. In 2012 introduceerde George Osborne een 15% belasting op residentieel vastgoed van meer dan £2 miljoen dat gefinancierd werd met geld van bedrijven. Met ingang van afgelopen maand wordt dezelfde belasting al geheven op vastgoed vanaf £500.000. Of die belasting de kapitaalvlucht richting Londen zal afremmen is nog maar zeer de vraag, maar in elk geval levert het de schatkist geld op.

In december 2013 kwamen elf grote vastgoedontwikkelaars in het Verenigd Koninkrijk tot een overeenstemming. Bij de voorverkoop van nieuw te bouwen appartementen zullen ze niet langer direct buitenlandse kopers benaderen. Zo maken Britten meer kans een appartement te bemachtigen, voordat alles door buitenlands kapitaal wordt weggekocht.

Lees ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Vastgoed in Londen steeds vaker leeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo