Monte dei Paschi verdacht van manipulatie en boekhoudfraude

De Italiaanse probleembank Monte dei Paschi di Siena wordt verdacht van marktmanipulatie en boekhoudfraude, zo schrijft Reuters op basis van verschillende bronnen. Vorig jaar werd er op verzoek van een aantal aandeelhouders al een onderzoek gestart naar de mogelijke misstanden bij de bank. Volgens de aanklagers heeft de bank tussen 2011 en 2014 fouten gemaakt met de afwikkeling van een aantal derivaten.

De aanklacht is gericht tegen Fabrizio Viola en Alessandro Profumo, twee bestuurders die in 2012 werden binnengehaald om schoon schip te maken bij de derde grootste bank van Italië. De bank maakte in 2007 een misstap door een veel te hoge prijs te betalen voor de overname van rivaal Antonveneta, een verlies dat de bank met een derivatenconstructies probeerde te verdoezelen.

Door de creatieve boekhouding bij Monte dei Paschi konden de toezichthouder en de aandeelhouders geen juiste inschatting maken van de gezondheid van de bank. Monte dei Paschi is de laatste tijd vaker slecht in het nieuws geweest, omdat de bank uitzonderlijk veel slechte leningen in de portefeuille heeft. Moet ze daar vroeg of laat op afschrijven, dan moeten spaarders en obligatiehouders te hulp schieten. Monte dei Paschi was ook de enige bank die duidelijk door de mand viel in de laatste stresstest voor Europese banken.

monte-dei-paschi

Top Monte dei Paschi verdacht van marktmanipulatie en boekhoudfraude

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo