Geopolitiek

Om de rol van goud te begrijpen kun je bijna niet om geopolitiek heen. De waarde van goud wordt namelijk sterk beïnvloedt door de functie die ze vervuld en daar hebben centrale banken en politici een sterke hand in. Op Marketupdate brengen we alle geopolitieke ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de goudprijs en de goudmarkt.

Gazprom: “Europa blijft belangrijkste afzetmarkt”

Europa is en blijft de belangrijkste afzetmarkt voor Russisch aardgas, zo concludeerde Alexander Medvedev van Gazprom tijdens een bijeenkomst voor investeerders in Singapore. Volgens hem zijn er meer dan genoeg gasvoorraden in Siberië om Europa voor een lange tijd van schoon en goedkoop aardgas te voorzien. In 2016 exporteerde Gazprom Lees verder..

“Vrijhandelszone tussen Europa en Rusland zeer lucratief”

Een vrijhandelszone tussen de Europese Unie, Rusland en andere landen in de centraal-Aziatische regio biedt voor alle betrokken partijen economische voordelen, zo concludeert het Duitse Center for Economic Studies (CES) in een nieuw rapport dat onlangs werd uitgebracht. Volgens berekeningen van het onderzoeksbureau zal het bruto binnenlands product per hoofd Lees verder..

Tegenlicht: De nieuwe zijderoute

De laatste tweehonderd jaar werd de wereld gedomineerd door het Westen en bekeken we alle ontwikkelingen in de wereld vanuit ons Westerse perspectief. Maar de manier waarop wij onze welvaart hebben opgebouwd heeft ons volledig vervreemd van de rest van de wereld. We voelen ons nog steeds superieur, Lees verder..

Amerikaanse zender opent aanval op Russische media

Op 7 februari werd in de Atlantic Council in Washington de nieuwe Russischtalige televisiezender Current Time gelanceerd. Deze zender is een gezamenlijk project van Radio Free Europe/Radio Liberty en Voice of America en heeft als doel een alternatief te bieden voor de Russische televisiezenders die door het Kremlin gefinancierd Lees verder..

Neef Gaddafi: “Westen moet ter verantwoording worden geroepen voor Libië”

Verschillende Westerse landen moeten ter verantwoording worden geroepen voor de chaos die in Libië ontstaan is na de omverwerping van de regering van Muammar Gaddafi. Dat zegt zijn neef Ahmed Gaddaf al-Dam in een exclusief interview met Russia Today. Na zes jaar van totale chaos zouden Westerse landen Lees verder..

Poetin: “Expansie NAVO niet in belang van veiligheid Europa”

Het is deze week tien jaar geleden dat Poetin een belangrijke toespraak hield voor de jaarlijkse veiligheidsconferentie in de Duitse stad München. Op 10 februari 2007 sprak hij met vooruitziende blik over veiligheidsvraagstukken die nu nog steeds actueel zijn, zoals de oplopende spanningen in het Midden-Oosten en de Lees verder..

“Nord Stream 2 vooral bedoeld voor centraal-Europa”

Bijna de volledige transportcapaciteit van de nieuwe Nord Stream 2 gasleiding is bestemd voor landen in centraal-Europa. Dat zegt Gascade, de joint-venture tussen BASF en Gazprom dat verantwoordelijk is voor de aanleg van de Eugal pijpleiding. Deze nieuwe pijpleiding sluit de nieuwe Nord Stream 2 aan op het gasnetwerk Lees verder..

Documentaire: Ukraine on Fire (2016)

De situatie in Oekraïne liep in 2014 compleet uit de hand door politieke inmenging van de Verenigde Staten. Die conclusie trekt historicus en documentairemaker Oliver Stone in de nieuwe documentaire “Ukraine on Fire“. De documentaire, die vorig jaar werd uitgezonden op de Russische televisie, laat aanwijzingen zien dat de Lees verder..

Rusland ziet NAVO in Baltische staten als bedreiging

Rusland ziet de stationering van NAVO troepen in de Baltische staten, Polen en Duitsland als een bedreiging, omdat ze geen informatie heeft over hoe die troepenopbouw zich zal ontwikkelen. De regering in Moskou zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden om de veiligheid in eigen land Lees verder..