De Krim (2014), Sudetenland(1938)

Het aantrekkelijke van geschiedenis is, dat er voor bijna elk voorval wel een interessante historische parallel te vinden is. De huidige crisis in de Krim is daar geen uitzondering op. Worden Europese en Amerikaanse leiders anno 2014 op dezelfde manier voor voldongen feiten gesteld als in 1938?
sudetenland-tjeschoslowakije

In dat jaar eiste Hitler, dat Sudetenland met een meerderheid aan Duitstaligen, losgeweekt zou worden van Tsjechië Slowakije. Het zou onder protectie van Duitsland geplaatst moeten worden. Voor de toenmalige leiders van het Westen, de Fransman Edouard Daladier en de Brit Neville Chamberlain was Sudetenland net zoiets als Verweggiestan. Het was niet de moeite waard om er een conflict met Hitler over aan te gaan.
poetin-speech

Natuurlijk is Poetin absoluut geen Hitler en lijkt Rusland in genen delen op Nazi Duitsland. Toch is de verleiding te groot om op enkele parallellen te wijzen. Ook in de Krim draait het om een meerderheid van de bevolking, die geen of amper banden heeft met Oekraïne, maar wel met het Moederland. In 1938 was dat ook het geval.

Hoewel Poetin tot voor kort amper belangstelling had voor de Krim en haar bevolking, is daar door de revolutie in Oekraïne plotseling verandering in gekomen. Rusland wil nu ineens de Russische bevolking op de Krim beschermen tegen de fascisten in Kiev. Dat rechtvaardigt een militaire interventie. Hitler bewandelde een gelijksoortige weg in 1938 om Sudetenland los te weken uit Tsjechië-Slowakije. Dat vond hij trouwens geen land of natie, maar een toevallig samenraapsel van volkeren en regio’s, een historische aberratie. Voor Poetin is Oekraïne evenmin een echte natie, het is in zijn ogen domweg onderdeel van het groter Russisch geheel.

landkaart-krim-oost-europa
Figuur 1 Poetin wil terug naar de glorie van het verleden

Uiteraard is het Poetin niet alleen om de Krim of Oekraïne te doen. Oké, dat land moet zijn zelfstandigheid opgeven. Het is de president van Rusland er vooral om te doen zijn land neer te zetten als een belangrijke actor op het wereldtoneel, als een heuse wereldmacht. De annexatie van Sudentenland was een stap in Hitler ’s obsessie Duitsland om te vormen tot een wereldrijk.

Niet alleen de werkwijze van Poetin lijkt op die van Hitler, maar de manier van doen van de huidige westerse leiders lijkt op die van hun voorgangers. Ze waarschuwen veel en luidkeels, maar weigeren de consequenties te aanvaarden van hun eigen verbale dapperheid. Dat sterkt Poetin uiteraard  in zijn overtuiging, dat hij zijn gang kan gaan met de Krim en Oekraïne. De houding van het westen nu is niet fundamenteel anders dan het peace in our time van 1938.

Natuurlijk is er geen gemakkelijke oplossing voorhanden, maar leiders in Europa zouden er goed aan doen op te houden om met ‘Shock and Awe te reageren op het doen en laten van de Russische president. Shock, omdat Poetin domweg doet waar hij zin in heeft. Awe, omdat hij volgens veel Europeanen tactisch briljant te werk gaat. Ze gaan er echter aan voorbij, dat Rusland een nagenoeg verkalkt politiek systeem heeft. Dat heeft zijn langste tijd gehad. Bovendien verkeert het land economisch niet in te beste vorm. Bovendien zou een beetje meer ruggengraat op zijn plaats zijn om de vaak uitgedragen hooggestemde waarden daadwerkelijk te verdedigen. Ruggengraat is temeer nodig, omdat Poetin het credo huldigt dat the weak get beaten. 

Cor Wijtvliet

Bron:
Bob Lo, Crimea’s Sudeten Crisis. Project-syndicate, March 18 2014

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

6 gedachten over “De Krim (2014), Sudetenland(1938)

  • In de Oekraïne heeft zeker geen revolutie plaatsgevonden. Het was een door de VS en zijn Europese vazalstaten georganiseerde staatsgreep, met de bedoeling om de Oekraïne in een protectoraat van de VS te veranderen. In Washington konden ze maar al te goed weten hoe Moskou zou reageren, namelijk precies zoals de VS in 1962 reageerden toen de Sovjet-Unie raketten wilde plaatsen op Cuba. Iedere vergelijking met Tsjechoslowakije en Sudetenland gaat hier mank. Vergeet ook niet dat de Duitstalige gebieden van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie in 1918 voorstander waren van aansluiting bij het Duitse Rijk!! Maar dat mocht niet van de overwinnaars: rabiate Fransen, uitgekookte Engelsen en het financieel geboefte dat VS-baas Woodrow Wilson aanstuurde.

    Beantwoorden
    • Piet Vernooy

      Heel goed Hans ! Kort en krachtig samengevat ! Mijn familie in Crimea riep dit al 3 maanden geleden, maar hier in Nederland kreeg ik met iedereen ruzie als ik dit vertelde. Eindelijk bevrijd van die zakkenvullende Timoschenko en andere Oekraïnse bandieten.

      Beantwoorden
  • In figuur 1 staat dat Poetin terug wil naar de oude glorie. De paralellen van Cor kan ik geen chocolade van maken. Een ding is zeker de Russen zullen zich volop richten op het Midden-Oosten want daar valt meer te halen in oude rode glorie.

    Beantwoorden
  • hoe lang willen wij nog doorgaan, om alles en iederen met Hitler te vergelijken, die ons (het westen) niet in de kram passt ? De VS kunnen het niet verkroppen dat zij Syrie in het voorjaar niet met hun drones konden bestoken. – Het was Lavrov, die erin slagde dat Assad zijn chemiewapens gaat afbouwen.

    ‘Blackwater’ zit overal in centraal azie, dit zijn toch ook militairen. Maar men
    verwijt weer alleen de Russen dat zij militairen zonder herkenningsteken naar de Krim hebben gestuurd.

    ‘Wij’ zitten al jaaren in Afghanistan, Irak, ezv., maar als ‘bevrijder’ worden
    wij daar niet gezien. Al deze regios zijn inderdaad een ‘samenraapsel van volkeren en regio’s’ waar wij met onze ‘goede bedoelingen’ en arrogant beterweter-gedrag niets beters zullen berijken.

    Beantwoorden
  • Wat een onzin artikel geschreven vanuit oude westerse denkpatronen

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo