Deutsche Bank trekt zich terug uit fixing goudprijs

Deutsche Bank trekt zich terug uit de groep van vijf banken die dagelijks de referentieprijs voor goud vaststelt, zo schrijft Reuters vandaag. In een persbericht schrijft dat bank dat ze een groot deel van haar activiteiten in de grondstoffenhandel wil afbouwen en dat deelname aan de fixing van de goudprijs daar ook onder valt. De timing van de bank is opmerkelijk, want er loopt sinds kort in zowel Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk een onderzoek naar de manier waarop de goudprijs wordt vastgesteld. In december vroeg de Duitse toezichthouder Bafin nog documenten op bij de Deutsche Bank, ten behoeve van het onderzoek naar mogelijke manipulatie van de goud en zilver fixings.

Deutsche Bank stapt uit fixing goudprijs

De toezichthouders willen onderzoek of de vijf banken die de referentieprijs voor goud (de zogeheten fixing) vaststellen hun positie voor eigen gewin hebben misbruikt. De fixing van de goudprijs is een proces dat twee keer per dag telefonisch wordt uitgevoerd tussen de deelnemende banken. Dit proces duurt minimaal enkele minuten en kan in het meest extreme geval wel een uur duren. Meer details over dit proces lees je terug in dit artikel uit ons archief. In de tussentijd hebben handelaren van de vijf betrokken banken insider informatie, die ze in hun voordeel kunnen gebruiken. De vier andere banken die in het goudpanel zitten zijn Barclays, Bank of Nova Scotia, HSBC en Société Générale.

Gezien de omstandigheden lijkt het erop dat Deutsche bank nattigheid voelt. Een bron die vertrouwd is met de materie verklaarde tegenover Reuters dat de Deutsche Bank haar zetel in de goudfixing wil verkopen aan een ander lid van de Londen Bullion Market Association (LBMA).

“Ernstiger dan Libor”

Volgens de toezichthouder Bafin is de manipulatie in de valutahandel en in de goudhandel mogelijk nog ernstiger dan de fraude met de Libor-rente. “Terwijl er bij de vaststelling van de Libor en de Euribor rente wordt uitgegaan van schattingen van banken gaat het in de valutamarkt en in de goudmarkt om feitelijke transacties in een liquide markt”, zo verklaarde Elke Koenig van de Bafin gisteren tijdens een persconferentie in Frankfurt. In het Libor-schandaal is er al voor $6 miljard aan boetes uitgeschreven aan betrokken partijen.

Deutsche Bank trekt zich terug uit fixing goudprijs

Deutsche Bank trekt zich terug uit fixing goudprijs

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Deutsche Bank trekt zich terug uit fixing goudprijs

  • L.S.

    Everything involving money is due to be inescapably manipulated !

    So what the heck – brake a leg !

    Smile. there s still at lot of real luck next to and with you

    Beantwoorden
  • In 2004 verlieten de Rothschilds de London fix. De goudprijs klom versneld hoger.
    Barclays, die de RS fixing overnam, was ook een libor foefelaar. Zal dus ook de goudprijs benchmark wel mede naar z’n hand zetten zoals Deutsche Bank.
    Wisten de Rothschilds in 2004 al dat het beschamend scheef zat op de London fix !?
    Is die London fix nog een lang leven beschoren ??? Zal China straks bepalen wat de vlottende godprijs zal doen…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo