Goud en zilver report (Week 30)

De goudprijs steeg afgelopen week van €968,47 naar €973,55 per troy ounce, een kleine plus van +0,52%. De zilverprijs kwam netto vrijwel niet van haar plek. Voor een kilo zilver werd afgelopen vrijdag €496,54 betaald, terwijl dat een week eerder nog €496,02 was. Een verwaarloosbaar verschil van ongeveer 0,1%.

In dollars gingen de prijzen van beide edelmetalen wat omlaag. De goudkoers daalde van $1.310,50 naar $1.307,15 per troy ounce (-0,26%), terwijl de prijs van zilver van $20,89 naar $20,73 zakte (-0,77%). De dollar wist opnieuw wat aan terrein te winnen tegenover de euro, de wisselkoers stond bij sluiting van de handel op $1,3431 per euro.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Tip: Goudstandaard heeft haar grafiekenpagina vernieuwd. Vanaf nu kunt u ook de actuele koersen van platina en palladium raadplegen!

Goud stroomt naar Azië

We hebben er eerder deze maand al eens aandacht aan geschonken, de trend van fysiek goud dat richting Azië stroomt. Het lijkt erop dat deze trend nog niet aan kracht verloren heeft, want in juni ging er opnieuw veel edelmetaal richting diverse Aziatische landen. In de eerste helft van dit jaar exporteerde Zwitserland in totaal ongeveer 600 ton goud naar het Verre Oosten. We blijven deze trend nauwkeurig in de gaten houden.

Aziatische landen importeerden ook in juni goud uit Zwitserland

Aziatische landen importeerden ook in juni goud uit Zwitserland

China is één van de grootste afnemers van het goud, aangezien een groot deel van de export naar Hong Kong opnieuw geëxporteerd wordt naar China. Deze week publiceerde het Hong Kong Census and Statistics Department de laatste importcijfers. In juni ging er netto 36,4 ton goud van Hong Kong naar China, opnieuw minder dan een maand eerder. Lees er meer over in dit artikel op Marketupdate.

Chinezen importeren minder goud via Hong Kong

Chinezen importeren minder goud via Hong Kong

Russen blijven goud kopen

Ook in Rusland is fysiek goud een gewild object. Sinds 2006 heeft Rusland haar reserve weten uit te breiden van ongeveer 250 naar meer dan 1.080 ton. In juni werd er opnieuw 500.000 troy ounce aan de strategische voorraad toegevoegd, omgerekend is dat 15,5 ton. Lees er meer over op Goudstandaard.

Rusland blijft goud kopen

Rusland blijft goud kopen

Goudmijnproductie piekt

De goudmijnsector heeft het moeilijk, want door de daling van de goudprijs is er minder budget om nieuwe reserves te identificeren en aan te boren. Cijfers uit een rapport van SNL Metals & Mining 2014 laten zien dat er de laatste jaren steeds minder nieuwe ontdekkingen worden gedaan. Het lijkt er dus op dat Peak Gold inderdaad bereikt is. Wilt u alle details weten? Lees dan verder op Doijer & Kalff.

Steeds minder nieuwe ontdekkingen

Steeds minder nieuwe ontdekkingen

Banken beschuldigd van fraude zilverprijs

Een Amerikaanse investeerder klaagt drie banken aan voor het manipuleren van de zilverprijs, zo berichtte het ANP dit weekend. De aanklacht is gericht tegen Deutsche Bank, het Britse HSBC en de Canadese bank Nova Scotia. Deze banken zien betrokken (geweest) bij de dagelijkse fixing van de goud- en zilverkoers en hebben volgens de aanklager misbruik gemaakt van deze positie. De aanklager wil via een collectieve rechtszaak een schadevergoeding loskrijgen.

In mei kreeg Barclays nog een boete van £26 miljoen voor het manipuleren van de goudfixing. Deutsche Bank gaf eerder aan zich terug te willen trekken van de fixing. Zouden zij meer geweten hebben?

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo