Goud en zilver report (Week 5)

De goudprijs zakte de afgelopen week van €1154,88 naar €1.137,43 per troy ounce, een daling van 1,5%. Het verlies was gedurende de week nog groter, want op donderdag zakte de koers na de publicatie van de FOMC notulen van de Federal Reserve weg tot €1.110 per troy ounce. Dat was 3,5% beneden het niveau van afgelopen week. De zilverprijs stond donderdag zelfs 7% lager dan de slotkoers van vorige week, maar vrijdag werd een deel van het verlies weer goed gemaakt. De prijs zakte in een week tijd van €523,09 naar €490,44 per kilogram, een verlies van 6,24%.

In dollars zakte de goudkoers van $1.292,60 naar $1.282,58 per troy ounce (-0,78%), terwijl de zilverkoers van $18,28 naar $17,22 per troy ounce zakte (-5,8%). De prijsdaling in dollars is kleiner dan in euro’s, waaruit we kunnen afleiden dat de euro weer iets is aangesterkt ten opzichte van de dollar. Afgelopen vrijdag was de wisselkoers 1,1285 dollar per euro, terwijl die begin deze week nog op 1,1179 stond.

goudprijs-1feb2015

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-1feb2015

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Rusland koopt meeste goud

Van alle centrale banken in de wereld heeft de Russische centrale bank vorig jaar het meeste goud gekocht. In de eerste elf maanden van het jaar werd naar schatting voor een totaalbedrag van $6,1 miljard omgezet in het gele metaal. Mark ‘O Byrne van Goldcore verklaarde tegenover Russia Today dat het land goud koopt om haar afhankelijkheid van de dollar te verkleinen in een wereld vol geopolitieke spanningen.

Centrale banken kochten vorig jaar netto 461 ton goud, waarvan een derde deel verdween in de kluis van de Bank of Russia. Het nieuws bereikte ook de Financial Times, die er afgelopen week een groot voorpagina artikel aan wijdden.

DNB kocht geen goud

Dinsdag kwamen Reuters, Bloomberg en andere media opeens met het bericht dat de Nederlandsche Bank in december 9,61 ton goud aan haar reserves had toegevoegd. Dit zou zijn gebleken uit de nieuwste cijfers van het IMF. Later die dag ontkende DNB het nieuws via een persbericht. De goudvoorraad blijft dus 612,5 ton, waarvan inmiddels dertig procent in Nederland ligt opgeslagen. In november 2014 haalde DNB ruim 120 ton goud terug van de New York Federal Reserve naar Amsterdam.

dnb-goud

DNB heeft in december geen goud gekocht

US Mint ziet verkoop gouden munten dalen

De verkoop van gouden munten bij de Amerikaanse US Mint viel in de eerste maand van dit jaar een klein beetje tegen. Reuters schrijft dat de muntverkopen van januari al sinds 2008 niet meer zo laag zijn geweest als dit jaar. Er werd voor 81.000 troy ounce aan gouden Eagle en Buffalo munten verkocht. Vorig jaar lag het volume nog op 91.500 troy ounce. Toch moeten we niet al te negatief zijn, want in januari 2008 verkocht het munthuis slechts 26.000 troy ounce aan gouden munten.

De verkoop van zilveren Eagle munten liep veel beter met 5,53 miljoen exemplaren. Toch was dat ook minder dan in de eerste maand van de voorgaande drie jaren. In 2011 tot en met 2014 kwam het aantal verkochte munten in januari hoger uit dan dit jaar.

gold-silver-eagle

Verkoop gouden en zilveren munten begint dit jaar op een lager pitje bij de US Mint

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo