Goudprijs stijgt het meest in september

September is traditioneel een goede maand om goud te kopen, zo blijkt uit onderzoek van Marketupdate. Een analyse van de goudprijs vanaf 1970 tot en met nu leert ons dat de goudprijs gemiddeld het meeste stijgt in de maand september. Gemiddeld over alle septembermaanden vanaf 1970 tot en met 2012 zagen we een rendement van +2,59%. Ook de maanden november, januari en februari leveren gemiddeld een leuk rendement op voor goud.

De goudprijs blijkt juist te dalen in maart en juni, het edelmetaal wordt dan gemiddeld respectievelijk 0,39% en 0,23% goedkoper. Als we het gemiddelde nemen van de maandelijkse rendementen komen we tot de conclusie dat de tweede helft van het jaar positiever is voor goud dan de eerste helft. Dat houdt waarschijnlijk verband met de Indiase goudmarkt, waar festivals en bruiloften in de tweede helft van het jaar extra vraag naar goud creëren.

Maandelijks rendement goud

Maandelijks rendement op goud

Historisch rendement goud: 9,22% per jaar

Tussen 1970 en 2012 leverde goud een gemiddeld rendement van 9,22% per jaar op. Eind 2012 stond de goudprijs op $1.657,50 per troy ounce, ruim 44x zo hoog als de prijs van $37,38 per troy ounce op 31 december 1970. De prijsstijging is uiteraard voor een groot deel toe te schrijven aan de inflatie, maar dat neemt niet weg dat fysiek goud een goede manier is om uw vermogen over een langere periode te beschermen.

Uiteraard kan het resultaat op de kortere termijn slechter uitvallen. Wie in 1980 goud kocht heeft daar jarenlang weinig plezier van gehad. Op dit moment staat de goudprijs ook ver beneden de records van $1.920 per troy ounce in 2011 en bijna €1.380 per troy ounce in 2012. Toevallig werden deze records beide in de maand september neergezet…

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo