Goudprijs zakt naar laagste niveau in jaren

De goudprijs in euro’s is vandaag gezakt naar het laagste niveau in 3,5 jaar tijd. De koers dook zelfs even over de €900 per troy ounce, een prijs die we sinds mei 2010 niet meer gezien hebben. De prijs van zilver maakte vandaag ook een duikeling en staat op het moment van schrijven 3,5% lager dan de slotkoers van afgelopen vrijdag op €454,68 per kilogram. Voor zilver is dat het laagste prijsniveau sinds augustus 2010.

Vooral beleggers die de afgelopen twee jaar zijn ingestapt krijgen het zwaar te verduren. Ondanks dat er aan de fundamentele redenen om edelmetaal te kopen niets veranderd is begonnen de prijzen van zowel goud als zilver dit jaar vrijwel onafgebroken te zakken. Die daling ging gepaard met een grote verkoop van goud uit ETF’s en het opschalen van de aankopen van fysiek goud door met name China.

Goudprijs zakt naar laagste niveau sinds mei 2010

Goudprijs zakt naar laagste niveau sinds mei 2010 (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs naar laagste niveau sinds augustus 2010

Zilverprijs naar laagste niveau sinds augustus 2010 (Bron: Goudstandaard)

Fundamentals nog steeds aanwezig

De prijsdaling van goud en zilver is een ongebruikelijk fenomeen, gezien de lange bull market die al in 2002 begonnen is. De laatste jaren werd de belangstelling voor goud alleen maar groter, als gevolg van omvallende banken, een Europese schuldencrisis en het opschalen van monetaire stimulering door onder meer de Federal Reserve, de Bank of England en de Bank of Japan. Ook Zwitserland mengde zich in de valutaoorlog en begon net zo lang francs bij te drukken tot de wisselkoers met de euro weer op het gewenste niveau was gekomen. Zelfs de ECB heeft kleine hoeveelheden schuldpapier van probleemlanden op haar balans gezet, omdat er op dat moment nog geen noodfonds gereed was.

Met LTRO en ESM in gereedheid zakte de dreiging omtrent de Europese schuldencrisis niet weg. Maar laten we eerlijk zijn, de Europese schulden zijn gedurende de crisis alleen maar groter geworden. De situatie in landen als de VS, het Verenigd Koninkrijk en Japan zijn niet veel beter.

Centrale banken als ‘lender of last resort’

Al die schulden zijn alleen te financieren met ondersteuning van centrale banken. Dat zien we terug aan hun groeiende balanstotaal. Het verleden heeft uitgewezen dat een schuldprobleem van deze omvang niet op een eenvoudige manier verholpen kan worden. Elke euro of dollar aan extra schuld levert steeds minder economische groei op, waardoor we op den duur tegen een schuldlimiet aan zullen lopen. Het is precies dat scenario waar men op anticipeert door fysiek edelmetaal te kopen.

Het is een scenario waarbij ofwel de schuld in reële termen weggestreept moet worden of de munt aan devaluatie toe is. Uit verschillende studies en onderzoeken is gebleken dat goud in dergelijke scenario’s bescherming kan bieden. Een dalende goudprijs zegt vandaag de dag voornamelijk iets over de staat van de papieren goudmarkt, waar claims op edelmetaal verhandeld worden. Ook zegt de daling van de goudprijs iets over het vertrouwen dat de massa heeft in een mogelijk economisch herstel. Als er maar hard en lang genoeg geroepen wordt dat het beter gaat met de economie, dan zijn er zeker mensen die daarin gaan geloven.

Studie

Wie met zijn of haar goud en zilver onder water staat moet zich de fundamentele vragen stellen. Hoe is het gesteld met ons geldsysteem? Is het een houdbaar systeem? Zo niet, waar zullen we uiteindelijk op vastlopen? En waarom komt goud steeds terug in historische artikelen, zoals de Wikileaks cables en die we eerder dit jaar op Marketupdate publiceerden? En waarom kopen de Russen en de Chinezen de laatste jaren zoveel goud? En waarom gebruikte men vroeger over de hele wereld edelmetalen als geld? En worden al deze vraagstukken anders als de goudprijs vanaf het huidige niveau nog 20% zakt?

Het zijn dat soort vragen die naar onze mening belangrijk zijn, voordat men een positie in goud of zilver overweegt.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Goudprijs zakt naar laagste niveau in jaren

  • Mooi koopmoment hoe vaak heb ik dat al niet gelezen de afgelopen vier jaar mensen die elkaar napraten en de ene naar de andere one liner plaatsen zonder onder onderbouwing.
    Deze groep heeft echt totaal geen verstand van van de PM markt of werken voor een handelaar in PM.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo