Goudvoorraad GLD stroomt weg

De dag na de Amerikaanse verkiezing was de laatste dag dat er goud aan de voorraad van het grootste goud-ETF ter wereld (GLD) werd toegevoegd. Sindsdien is er een vrijwel onafgebroken uitstroom van edelmetaal geweest. In 43 handelsdagen daalde de goudvoorraad van het fonds van 955 naar 805 metrische ton, een daling van 150 ton. Daarmee is het niet de grootste, maar wel de langste reeks van verkopen sinds de oprichting van GLD in 2004.

GLD is wereldwijd het grootste exchange traded fund voor goud met een beheerd vermogen van meer dan $30 miljard. Toch is er sinds de verkiezingen bijna een kwart aan waarde uit het fonds verdampt, enerzijds door een daling van de goudprijs en anderzijds door beleggers die uitstappen en hun positie liquideren. Veel analisten voorspelden een hogere goudprijs bij een overwinning van Trump, maar de praktijk liet precies het tegenovergestelde zien.

“GLD wordt door institutionele beleggers zowel gebruikt als instrument om mee te handelen als instrument om voor de lange termijn te beleggen. Als het populair is kan het opeens heel hard gaan, maar als dat niet zo is kan de vraag ook snel opdrogen”, zo verklaarde Todd Rosenbluth van ETF Research tegenover Bloomberg. Het is dan ook verrassend om te zien dat de goudvoorraad niet stijgt, ondanks het feit dat de goudprijs sinds de tweede helft van december weer aan een opmars bezig is. Dit jaar is de prijs van het edelmetaal in dollars al met bijna vier procent gestegen.

gld-etf-outflow-2017

Goudvoorraad GLD in 43 dagen met 150 ton gedaald

Goud-ETF’s minder populair?

Het vermogen dat GLD beheert voor goudbeleggers hangt in de regel sterk samen met de ontwikkeling van de goudprijs. Toch veranderde de situatie na 2013, want het beheerde vermogen daalde toen veel meer dan je op basis van de goudprijs zou mogen verwachten. Daaruit zou je kunnen concluderen dat de populariteit van het ETF daalde en dat meer beleggers de voorkeur geven aan alternatieven, zoals fysiek goud kopen. Dat wordt ook bevestigd door cijfers van de World Gold Council, die in 2015 al een sterke toename in de vraag naar goudbaren en gouden munten registreerde.

De grote schommelingen in de goudvoorraden van GLD zorgen soms voor problemen. In het eerste kwartaal van 2016 was beleggen in goud opeens zo populair dat de Bank of England voor het eerst in de geschiedenis van het goud-ETF te hulp moest schieten door een deel van haar eigen goudvoorraad uit te lenen. In februari werd op twee aaneengesloten handelsdagen voor in totaal 29 ton aan goud verstrekt door de centrale bank, een signaal dat er op dat moment sprake was van een acute schaarste in de goudmarkt.

gld-etf-value-goldprice-2017

Populariteit GLD daalt, beheerd vermogen sinds 2012 gehalveerd

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo