Hong Kong Mercantile Exchange stopt met goudcontracten

De HKMEx zou aanvankelijk een platform moeten worden waar men in dollars genoteerde oliecontracten zou verhandelen, met name geraffineerde olie. Dat plan lag er al in 2006, maar is uiteindelijk niet van de grond gekomen. In plaats van olie begon men in 2011 contracten goud aan te bieden op de HKMEx. Afgelopen zaterdag trok de directeur van het handelsplatform, Barry Cheung Chun-yuen, de stekker er definitief uit.

“Het was geen verrassing dat de KHMEx zou stoppen met het aanbieden van goudcontracten, omdat goud een inteationaal product is dat wereldwijd in eeen zeer concurrerende omgeving verhandeld wordt”, aldus goudhandelaar Josephn Tong Tang van Sun Hung Kai Financial. Tong Tang verhandelt goud voor zijn klanten, maar doet dat via de veel grotere Chinese Gold & Silver Exchange Society. “De Chinese Gold & Silver Exchange Society biedt zowel cash als futures producten aan voor goud en heeft daaaast veel meer liquiditeit, terwijl de KHMEx alleen goudfutures aanbiedt”, azo voegt Tong Tang eraan toe.

Gold & Silver Exchange Society

De president van de Chinese Gold & Silver Exchange Society, Haywood Cheung Tak-hay, gaf ook een verklaring tegenover de South China Moing Post“Vrijwel alle handelaren – die werken met juwelen, baren en munten – zitten bij de Chinese Gold & Silver Exchange Society, een handelsplatform dat aan alle wensen voldoet. Er is voor onze klanten weinig reden om op een ander platform te gaan handelen waar de liquiditeit veel beperkter is.”

Afgaande op het aantal transacties die worden vastgelegd op de website van de HKMEx was het dagelijk verhandelde volume ongeveer $15,9 miljoen. Dat is een fractie van het dagelijkse handelsvolume van $7,7 tot $10,3 miljard van de 103 jaar oude Chinese Gold & Silver Exchange Society.

Barry Cheung Chun-yuen van de HKMEx (Afbeelding via SCMP)

Lagere marges

Volgens Haywood Cheung is zijn handelsplatform zo populair omdat handelaren minder marge op tafel hoeven te leggen voor een contract. Bij de HKMEx is dat 5%, terwijl de Chinese Gold & Silver Exchange Society slechts 2 tot 3 procent onderpand vraagt van handelaren. Dat maakt het laatstgenoemde platform veel interessanter voor speculanten. Daaaast biedt het platform ook directe cash contracten aan, terwijl de HKMEx alleen goudfutures kan bieden.

Het feit dat er met zulke lage marges ‘goud’ verhandeld worden zegt genoeg over de aard van de ‘papieren’ goudmarkt. Aan de ene kant staan verkopers die in veel gevallen geen goud kunnen leveren en aan de andere kant staan speculanten en handelaren die geen geld of geen interesse hebben om een fysieke uitlevering van goud te (kunnen) vragen. Op twitter verwoordt @freegolds dat in zo min mogelijk woorden. Wat van toepassing is op de Comex is ook van toepassing op de Aziatische handel in ‘papiergoud’.

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo