India jaagt op goud in tempels

Deze bijdrage is afkomstig van Goudstandaard.

De Indiase regering denkt een nieuwe manier gevonden te hebben om de vraag naar goud in het land te stillen. Tempels die over grote goudschatten beschikken in de vorm van sieraden, gouden munten en goudbaren moeten aangespoord worden hun goud in te leveren bij banken, zodat die het goud kunnen omsmelten en aanleveren aan juweliers.

Door goud uit tempels te halen hoeft er minder van geïmporteerd te worden, zo redeneert de Indiase regering. Het is een voorstel dat op grote weerstand stuit, omdat de goudvoorraden van tempels als heilig worden beschouwd. Sommige goudschatten hebben niet alleen een intrinsieke, maar ook een historische waarde. Het omsmelten van dit goud zou kapitaalvernietiging zijn.

Goud uit tempels

Er liggen vele tonnen goud in de Indiase tempels. Een van de rijkste tempels van het land, de twee eeuwen oude Shree Siddhivinayak in Mumbai, beschikt bijvoorbeeld over een goudschat van 158 kilogram aan juwelen, munten en goudbaren. Deze tempel heeft cameratoezicht en wordt beschermd door 65 bewakers.

India importeert jaarlijks 800 tot 1.000 ton goud, een volume dat met een kwart verminderd kan worden als alle tempels deelnemen aan het programma om hun goud in te leveren.

“We willen graag ons goud naar de bank brengen als dat voor ons gunstig en veilig is en als het een goede rente opbrengt”, zo verklaarde Narendra Murari Rane van de Siddhivinayak tempel. Maar een rijke goudhandelaar uit Bombay die door de jaren heen veel goud aan de tempels doneerde denkt er anders over. Hij ziet het als een zonde als tempels rente opstrijken voor het goud dat in feite een geschenk is voor de goden. “Ik maak een donatie aan de goden, niet aan een tempelfonds”, zo lichtte hij toe.

Betalingsbalans

De import van honderden tonnen goud per jaar veroorzaakt een tekort op de betalingsbalans, een probleem waar het land al jaren mee worstelt. Hogere invoerheffingen, een importverbod op gouden munten en een omstreden importquotum zorgden slechts tijdelijk voor een verbetering van de betalingsbalans, maar keer op keer bleek de weerstand vanuit de samenleving te groot om vast te houden aan de maatregelen. Door het importquotum ontstonden er zelfs acute tekorten aan goud, met als gevolg een toename in de smokkel van goud.

india-tempel

Siddhivinayak Ganapati Temple in Mumbai (Foto van Reuters)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo