India ziet import goud met 40% dalen

India heeft in 2013 naar schatting 40% minder goud geïmporteerd dan in het jaar daarvoor, zo schrijft Business Standard. Kwam de import in 2012 nog uit op 846 ton goud, in het afgelopen jaar was dat naar schatting slechts 515 ton. Dat zou het laagste volume zijn in tien jaar tijd. De schatting van 515 ton is gebaseerd op de aanname dat er in december ongeveer 20 ton goud werd ingevoerd.

De scherpe daling van de import van goud is het gevolg van talloze interventies van de Indiase regering en de centrale bank. Zo werd de importheffing op goud en zilver in een jaar tijd opgeschroefd van 2% naar 10%, werd de heffing op sieraden zelfs opgeschroefd naar 15% en werd de import van gouden munten compleet aan banden gelegd. Door deze maatregelen werd het al minder aantrekkelijk om goud te kopen, maar de import viel pas echt terug toen er in de zomer een quotum werd ingesteld. Het quotum schreef voor dat 20% van al het ingevoerde goud ook weer geëxporteerd moest worden.

Import omlaag door quotum

In de maanden april en mei van vorig jaar werd er in totaal nog 304 ton goud geïmporteerd, maar daarna begonnen de hierboven genoemde maatregelen effect te krijgen. Tussen juni en december, een periode van zeven maanden, was de netto import van goud slechts 152 ton. De aanvoer van goud droogde bijna volledig op door het importquotum dat in juni werd ingevoerd. Volgens Sudheesh Nambiath, analist van de Indiase afdeling van GFMS Thomson Reuters, blijft de import laag zo lang het quotum van kracht is: “Het importvolume zal waarschijnlijk nauwelijks veranderen, zo lang het 80:20 principe blijft bestaan. Ongeacht een mogelijke verlaging van de importheffing zal het quotum de invoer van goud beperken tot 25 ton per maand”.

Het Indiase ministerie van Financiën heeft laatst nog bevestigd dat het importquotum voorlopig van kracht zal blijven. Wel is er een mogelijkheid dat de importheffing van 10% binnenkort wordt verlaagd.

Smokkel neemt grote vlucht in India

De scherpe daling van de import van goud suggereert dat de belangstelling voor goud onder de Indiase bevolking eveneens is afgenomen. Niets is minder waar, want in het afgelopen jaar heeft ook de smokkel van goud een grote vlucht genomen. De hoge invoerheffing maakt het steeds lucratiever om het goud illegaal de grens over te smokkelen. Door het importquotum is het aanbod van geel metaal zelfs zodanig afgenomen dat ook juweliers goud verwerken dat via de smokkel het land binnen gekomen is. De World Gold Council schat de smokkel van goud in het afgelopen jaar op 150 tot 200 ton.

Omdat de smokkel van goud oncontroleerbare vormen begon aan te nemen heeft de regering onlangs de importbeperkingen iets versoepeld. Zo mogen reizigers die het land binnen komen maximaal één kilogram goud meenemen, mits ze de importheffing van 10% betalen. Op deze manier is er in december al drie ton goud het land binnen gekomen, 15% van de totale import van goud in deze maand. Vooral bij vluchten vanuit Dubai naar India nemen veel Indiërs goudstaven mee. Dat gebeurt vaak in opdracht van goudhandelaren die via het reguliere importkanaal niet aan edelmetaal kunnen komen.

Import van goud in India 40% lager door importbeperkende maatregelen

Import van goud in India 40% lager door importbeperkende maatregelen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo