De Indiase roepie is sinds augustus vorig jaar al met 30% in waarde gezakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar, waardoor meer Indiers op zoek gaan naar veilge havens zoals goud, buitenlandse valuta en verschillende beleggingen in het buitenland. Deze ontwikkeling zet de waarde van de Indiase roepie verder onder druk, een verschijnsel waar de RBI nu iets aan wil doen. De RBI heeft al contact gehad met verschillende banken, maar die willen de verkoop van gouden munten aan klanten door de aantrekkelijke winstmarge niet terugschroeven.
De vraag naar goud moet voor een deel gevoed worden via de import, waardoor er een tekort ontstaat op de betalingsbalans van India. In 2008 ontstond een omgekeerde situatie, waarbij er juist veel dollars binnenstroomden en de waarde van de Indiase roepie begon te stijgen. Destijds besloot de RBI om de 'Banking Regulation Act ' te versoepelen, door banken in de gelegenheid te stellen om fysiek goud te verkopen. Door dit goud te importeren werd de totale betalingsbalans weer in evenwicht gebracht, want het geïmporteerde goud kon worden afgerekend in de Amerikaanse dollars die overvloedig aanwezig waren in India. Deze vorm van sterilisatie werkt nu tegen, omdat er geen dollaroverschotten meer zijn. De goudaankopen van particulieren bij de banken zetten nu vooral de eigen valuta verder onder druk, omdat het ingevoerde goud in dollars afgerekend dient te worden.
De Indiase centrale bank denkt dat het de roepie kan ondersteunen en het tekort op de betalingsbalans kan verkleinen door de goudverkoop van Indiase banken aan banden te leggen. Het is echter de vraag of een dergelijk verbod op muntverkopen veel verschil zal maken, aangezien ook private partijen gouden munten kunnen aanbieden aan de Indiase bevolking. Voor het hele verhaal verwijzen we naar dit artikel op Business Standard.
Indiase gouden munten (afbeelding via Srirangaminfo.com)