In navolging op Duitsland en Nederland haalt ook Oostenrijk een gedeelte van haar goud terug naar eigen land, zo schrijft de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung. Van de totale goudvoorraad van 280 ton wil de centrale bank 110 ton terug halen, een operatie die in meerdere stappen uitgevoerd zal worden.
Ewald Nowotny, de gouverneur van de Oostenrijkse centrale bank, zei dat de repatriëring van een deel van de goudvoorraad hoort bij de nieuwe goudstrategie. De centrale bank wil meer diversificatie toepassen en herziet daarom het locatiebeleid.
‘Nieuw goudbeleid’
Tot op heden bewaart de Oostenrijkse centrale bank ongeveer 80% van haar goudreserve bij de Bank of England en de rest in Duitsland (17%) en Zwitserland (3%). Op termijn moet de helft van de goudvoorraad van 280 ton terug worden gebracht naar Oostenrijk, terwijl de andere helft verdeeld zal worden over het Verenigd Koninkrijk (30%) en Zwitserland (20%). Met dit nieuwe locatiebeleid geeft de centrale bank gehoor aan de wens om minder goud aan te houden in Londen.
In de kluizen van de Bank of England ligt heel veel goud opgeslagen, ook goud dat ze slechts in bewaring nemen voor andere landen. In de oorlogstijd werd veel Europees goud uit veiligheidsoverweging overgebracht naar het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada, maar dat gevaar is vandaag de dag geweken.
Ook het argument dat het goud in Londen moet liggen omdat het daar gemakkelijker te verhandelen is gaat vandaag de dag niet meer op. De centrale bank van Oostenrijk heeft sinds 2007 geen goud meer verkocht en er zijn ook geen aanwijzingen om aan te nemen dat ze op korte termijn goud zal verkopen.
Repatriëren
Onder toenemende druk van de eigen bevolking heeft de centrale bank van Oostenrijk besloten een deel van het goud terug te halen. Nederland en Duitsland haalden eerder al een soortgelijke hoeveelheid edelmetaal weg uit het buitenland.
Dit artikel is afkomstig van Argentor
Oostenrijk haalt 110 ton goud terug