Populariteit goud als belegging sterk toegenomen

Beleggers hebben sinds 2010 meer dan 7.000 ton goud aan hun beleggingsportefeuilles toegevoegd, zo blijkt uit cijfers van Metals Focus die Philip Klapwijk gisteren gebruikte voor zijn presentatie over de goudmarkt. Dat is meer dan de productie van gouden sieraden  en meer dan wat centrale banken gedurende deze periode aan hun reserves toevoegden.

De totale voorraad goud in de wereld werd eind vorig jaar geschat op 186.700 ton, maar de goudmijnsector voegt daar ieder jaar een paar duizend ton aan toe. De volgende grafiek laat in één oogopslag zien waar al dat nieuwe goud dat sinds 2010 op de markt is gekomen naartoe is gegaan. We zien dat er nog steeds veel goud gebruikt wordt voor de productie van sieraden, maar dat het meeste goud inmiddels wordt gekocht als belegging of als alternatief voor spaargeld. We hebben het dan over goudbaren, gouden munten en de goudvoorraden van zogeheten exchange traded funds (ETF’s).

above-ground-gold-stock-increases

Beleggers hebben sinds 2010 ruim 7.000 ton goud gekocht (Bron: Metals Focus)

Beleggers kopen het meeste goud

Het meeste goud wordt vandaag de dag dus gekocht als vorm van belegging of spaarvermogen. Dat is een ontwikkeling van de laatste jaren, want in het verleden werd het edelmetaal nog het vaakst gebruikt voor de productie van sieraden. Door de grootste financiële crisis sinds de jaren dertig is de belangstelling voor fysiek goud kopen alsmaar verder toegenomen, vooral in Westerse landen waar men tot tien jaar geleden helemaal niet vertrouwd was met beleggen in edelmetalen. Dit gegeven wordt bevestigd door de productie van verschillende munthuizen en smelterijen.

Centrale banken

Opvallend is dat ook centrale banken sinds het uitbreken van de crisis weer belangstelling tonen voor het edelmetaal. Verkochten ze de afgelopen twee decennia op jaarbasis nog een paar honderd ton goud, sinds 2010 zijn er veel centrale banken die juist goud aan hun reserves toevoegen. De volgende grafieken laten zien dat de goudverkopen door Westerse landen geleidelijk gestopt zijn, terwijl China en Rusland het grootste deel van de totale goudaankopen voor hun rekening nemen.

official-sector-gold-purchases

Centrale banken hebben sinds de jaren ’50 niet meer zoveel goud gekocht als nu (Bron: IMF, Reuters, Metals Focus)

official-sector-goldsales

Centrale banken verkopen al een aantal jaar geen goud meer (Bron: Reuters, Metals Focus)

official-sector-gold-purchases-chian-russia

Het zijn vooral China en Rusland die hun goudreserves uitbreiden (Bron: Metals Focus, Precious Metals Insights)

hollandgold-logo

Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold

Over Hollandgold

Hollandgold.nl is een van de toonaangevende bedrijven in Nederland met een volledig gamma aan edelmetaal producten. Zij leveren internationaal erkende beleggingsmunten en fysieke baren in goud en zilver aan spaarders, beleggers en investeerders. Hollandgold zorgt voor een verzekerde levering van alle edelmetalen en biedt de mogelijkheid tot contante betaling bij kantoorbezoek. Wilt u meer informatie over goud kopen bij Hollandgold? Neem dan contact op via 088-4688400 of stuur een email naar [email protected].

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo