Prijzen goud en zilver onderuit na opening COMEX

Het komt vaker voor dat de koersen van goud en zilver bij de opening van de COMEX flink onderuit gaan. Vaak gebeurt dat voorafgaand aan de publicatie van belangrijke macro-economische cijfers of het aflopen van futures in de goud- en zilvermarkt. Daar zijn vandaag echter geen aanwijzingen voor. Sinds de aankondiging van het QE4 stimuleringsprogramma door de Fed zijn de edelmetalen alleen maar goedkoper geworden, in strijd met de verwachting die veel edelmetaalbeleggers wellicht koesterden. Meer geldpersfinanciering zou juist een impuls moeten geven aan de goudprijs, zoals bij de aankondiging van QE1, 2 en 3 steeds het geval was.

De goudprijs in € is sinds de FOMC vergadering waarin QE4 werd aangekondigd (12 december) al met 5,84% gezakt. De zilverprijs ging in de afgelopen acht dagen met in totaal 10,6% omlaag in €. Als de prijzen nog iets verder dalen is de volledig koerswinst van goud over 2012 in euro's uitgedrukt verdwenen. De zilverprijs staat momenteel nog wel iets hoger dan begin dit jaar, maar de glans is er zo langzamerhand wel vanaf.

Correctie

De goudprijs staat door de prijsdaling van vandaag 9,87% lager dan het all-time high van €1378/oz van begin oktober. De zilverprijs staat op dit moment zelfs 17% lager dan het jaarrecord van ongeveer €882/kg eind februari. De zwakke prestatie van goud geeft houvast aan tal van analisten en economen die denken dat goud in een bubbel zit. Dit jaar zijn kopers van edelmetalen er niet veel wijzen van geworden, want met een rendement van 1,4% op goud en 9,3% op zilver over heel 2012 doen beide edelmetalen het minder goed dan bijvoorbeeld de AEX index. Die staat ten opzichte van het begin van het jaar ruim 12% hoger, waarbij eventuele dividenduitkeringen nog niet zijn meegenomen.

Goudprijs in € per troy ounce 5,84% lager dan tijdens aankondiging QE4 op 12 december (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in € per kilo is in acht dagen tijd met meer dan 10% gezakt (Bron: Goudstandaard)

De goud/zilver ratio is de afgelopen dagen sterk gestegen (Bron: Goldprice.org)

Reflectie

Wat moet de goudbelegger met een koersdaling als deze? Om die vraag te beantwoorden zou iedereen die goud of zilver gekocht heeft moeten terugblikken naar het moment van de eerste eenkoop. Wat was toen de overweging om edelmetaal te kopen en houdt dat argument nog steeds stand? Kocht u edelmetaal als bescherming tegen geldontwaarding, dan hoeft u alleen maar naar de groeiende balansen van verschillende centrale banken te kijken. Die geven een aanwijzing dat er nog veel geldontwaarding aan zit te komen. Kocht u goud in de hoop er snel wat euro's mee te verdienen, dan heeft u misschien pech gehad.

Voor iedereen die nog steeds overtuigd is van de waarde van edelmetaal is een koersdaling als deze juist goed nieuws. Het is uitverkoop en daar kan iedereen die in goud gelooft van profiteren. Kan de goudprijs nog verder omlaag? Natuurlijk. De laatste weken van het jaar is de handel in edelmetaal sowieso dun en kan de verkoopdruk makkelijk wat langer aanhouden. De kopers zijn ook zwak vertegenwoordigd en zullen daardoor waarschijnlijk niet in staat zijn een daling te stoppen.

Window dressing?

Vorig jaar zagen we rond deze tijd ook een behoorlijke koersdaling van zowel goud als zilver. Wat daar precies de reden achter is weten we niet. Mogelijk kiezen fondsbeheerders ervoor om snel hun positie in goud van de hand te doen, een fenoneem dat in de financiele wereld 'window dressing' genoemd wordt. Als blijkt dat goud het dit jaar minder goed gedaan heeft dan aandelen zullen sommige vermogensbeheerders dat willen verbergen door hun positie in goud nog snel uit de boeken te schrappen.

Wat extra leesvoer over de recente daling van de goudprijs kunt u vinden op het blog Screwtapefiles, waar een analist met kennis van zaken zijn visie geeft op de ontwikkeling van de goudprijs. Daar komt ook onderstaande grafiek vandaan.

Goudprijs onder 38,2% fibonacci niveau, een bearish signaal volgens technisch analisten (Bron: Screwtapefiles)

 

Als afsluiting nog een leuke tweet, zodra het om beleggingen gaat is goedkoper slecht en duurder beter…