Terugblik: Een jaar na crash goudprijs

Het is inmiddels alweer een jaar geleden dat de goudprijs de grootste daling in dertig jaar tijd meemaakte. Op vrijdag 12 april 2013 ging de prijs van zowel goud als zilver al met enkele procenten naar beneden, maar de maandag die erop volgde werd er nog een schepje bovenop gedaan. Op die dag ging werd een troy ounce goud vanuit het niets opeens $140 goedkoper, een daling van ruim 9%. De prijsdaling van zilver kreeg veel minder aandacht, maar die was op hetzelfde moment nog veel groter. In één dag zakte de zilverprijs van ruim $26 naar iets meer dan $23 per troy ounce, een verlies van meer dan 10%.

De prijsdaling van goud – die precies een jaar geleden plaatsvond – werd in gang gezet door een aantal merkwaardige gebeurtenissen. Bij hoge uitzondering ‘lekte’ de Federal Reserve vroegtijdig de notulen uit van de laatste FOMC vergadering, notulen waarin voor het eerst gesproken werd over afbouw van het stimuleringsprogramma. De banken konden deze informatie gebruiken om een eventuele long positie in goud te liquideren en short te gaan op het gele metaal. De markt wist toen nog van niks.

Vervolgens werd het gerucht verspreid dat Cyprus een deel van haar goudreserve zou verkopen, waardoor er nog meer paniek ontstond in de markt. Opmerkelijk, omdat de centrale bank van het eiland het gerucht al snel weerlegde. Maar het was al te laat, want de lawine was reeds in gang gezet. Belangrijke steunniveaus werden gebroken, waardoor veel gedwongen verkopen op gang kwamen.

gold-fibonacci

De daling van de goudprijs was de grootste in dertig jaar tijd

Winnaars en verliezers

Als gevolg van de scherpe prijsdaling werden posities in goud-ETF’s massaal geliquideerd. Een week na de prijsdaling was er al 50 ton goud weggehaald uit GLD en een maand na dato was er meer dan 100 ton goud uit dit beleggingsinstrument weggesluisd. Veel van dat goud vond een nieuwe koper in Azië, want daar stond men in de rij om goud te kopen. Spaarzame Chinezen, Indiërs, Vietnamezen en Zuid-Koreanen schudden hun spaarpot leeg om van deze buitenkans te profiteren. Ook in Europa en de VS vond fysiek goud gretig aftrek, wat later bevestigd werd door recordverkopen van de Perth Mint, de US Mint en de Britse Royal Mint.

Koos Jansen registreerde sinds de prijsdaling van april een toename in de goudtransporten van Groot-Brittannië naar Zwitserland en van Zwitserland naar Hong Kong. Smelterijen draaiden overuren om alle LBMA goudbaren om te smelten naar meer zuivere en handzame goudbaren van 1 kilogram, bestemd voor de Aziatische markt.

Chinezen staan in de rij om goud te kopen

Chinezen staan in de rij om goud te kopen

Een jaar later…

Een jaar na dato ziet het landschap er heel anders uit. Wie vandaag de dag goud koopt is nog goedkoper uit dan wie vlak na de grootste prijsdaling van een jaar geleden kocht. En zo druk als de goudmarkt vorig jaar was om deze tijd, zo rustig is het een jaar later. Wie nu goud koopt krijgt een nog betere prijs dan wie vorig jaar kocht, maar het merkwaardige is dat er op het moment van schrijven maar heel weinig fysiek goud gekocht wordt. Het gevoel van urgentie is naar de achtergrond verdwenen, hoewel de fundamenten om goud te bezitten nog steeds aanwezig zijn. In China daalt de premie op goud en munthuizen als de US Mint en de Perth Mint zagen de verkoop van goud in maart verder dalen (zie de berichtgeving op Goudstandaard).

Waar gaat de goudprijs heen?

Het is de grote vraag die goudbeleggers bezighoudt: Wat gaat er de komende tijd met de goudprijs gebeuren? We zagen dat de onrust in Oekraïne slechts voor een tijdelijke opleving van de goudprijs zorgde. Verder zijn er op economisch en monetair vlak ook niet veel ontwikkelingen die op korte termijn de goudprijs kan beinvloeden. Er gaan geruchten dat de ECB zich aan monetaire stimulering denkt, maar dat zal beperkt blijven tot het afweren van deflatie. Een grootschalig stimuleringsprogramma van de ECB hoeven we niet te verwachten, omdat dat in strijd is met het mandaat van de centrale bank.

De belangrijkste drijfveer voor goud zal waarschijnlijk komen van geopolitieke ontwikkelingen. Of er moet plotseling een beurscrash plaatsvinden, waardoor men massaal in goud vlucht. Maar voor beide gevallen geldt dat ze niet te voorspellen zijn. Vooralsnog blijft de goudprijs kwakkelen, weliswaar op een niveau dat 8,5% hoger ligt dan begin dit jaar. De verwachtingen van verschillende banken lopen sterk uiteen, van $900 tot $1450 per troy ounce goud.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

9 gedachten over “Terugblik: Een jaar na crash goudprijs

  • “afbouw van het stimuleringsprogramma”
    Waarom zouden banken dan short gaan op goud? QE afbouw is normaal toch positief voor goud?

    Beantwoorden
    • Het afbouwen van het stimuleringsprogramma kan opgevat worden als en signaal dat er minder noodzaak is tot monetaire stimulering, omdat de Amerikaanse overheid voldoende geld uit de markt kan ophalen. Door tapering zal het balanstotaal van de Federal Reserve iets minder snel groeien. Geen significant verschil als je het mij vraagt, maar toch…

      Beantwoorden
  • Kapitaalstromen gaan terug door elektronisch goud stromen als ze reden zien om te hedgen. De affiniteit voor fysiek goud in het Westen zal toenemen wanneer er opnieuw een donkere wantrouwensgolf aan komt rollen (falingsschok). In 2011 besliste de FED om aan de gestage goudprijs stijging abrupt een einde te maken. De 12-jaar goudprijs stijging trok veel te veel aandacht.
    Een absolute minderheid aan Nederlandse en Belgische jongeren gaan vanuit hun buikgevoel voor akkumulatie van goudmunten als spaarpot voor hun oude dag. Ze wantrouwen (intuitief) de koopkracht van hun digit spaarpot op wat langere termijn.
    Hun fokus ligt niet meer op de korte termijn goudprijs bewegingen. De goudhandel (her en der) bevestigt dit nieuw gegeven.
    De grote goud (juwelen) verkoopgolf is voorbij. Het aantal goud-opkoop-winkels daalt omdat ze eerder als paddestoelen uit de grond rezen.
    EU & US gaan nu dringend moeten tonen dat we uit het schuldendal kunnen kruipen met een minimum aan verarming. Anders gaan de wantrouwen golven frekwenter en hoger komen aanrollen…

    Beantwoorden
    • Persoonlijk kijk ik ook steeds minder naar de goudprijs, omdat voor mij goud niet meer een typische belegging is. Als ik optimistisch was over de economie, dan zou ik mijn geld wel op aandelen hebben gezet. Totnogtoe levert de keuze voor goud me weinig op (financieel), maar het geeft wel gemoedsrust. Waarom mee spelen in een pensioensysteem dat belegt in schuldpapier en aandelen als ik ook waardevol goud kan verzamelen.

      Beantwoorden
      • Sinds ik mijn vermogen heb belegd in fysiek edelmetaal, is mijn belangstelling voor de beurskoersen geheel verdwenen.

        Beantwoorden
  • De meeste beleggers in zilver en goud zijn in gestapt in eind 2010 begin 2011 deze groep heeft een hoge prijs betaald voor hun belegging.

    Als je de vermogens belasting en inflatie van de afgelopen jaren er bij op telt dan hebben de meesten een behoorlijk verlies gelden op hun belegging.

    Zolang de fysieke prijs van zilver en goud gekoppeld blijft aan de papierprijs kan men de prijs alle kanten op laten gaan dit hebben we de afgelopen jaren kunnen zien.

    Van alle mooie voorspelingen grafieken en verhalen van de zogenaamde kenners op het gebied van zilver en goud is totaal tot niets terecht gekomen.

    Neem van Middelkoop die gelooft nog steeds dat goud naar de 5000 dollar per ounce gaat als hij daar zo in gelooft waar om heeft hij dan zijn bedrijf Amsterdamcold verkocht je bent dan toch een dief van je eigen geld!

    Toevallig verkocht hij zijn bedrijf wel in het jaar dat goud en zilver bijna hun record stand aan tikte zet je toch aan het denken.

    Beantwoorden
    • Fysiek goud is geen belegging, noch geld.
      Het is een opslag van waarde.

      Beantwoorden
    • Ook Willem Middelkoop kan niet in een glazen bol kijken en de huidige stand van zaken kon hij destijds niet voorzien.
      Zijn analyse is overigens wel plausibel, echter er zijn krachten werkzaam op de kapitaalmarkt die wars zijn van iedere logica.
      Wie beschikt over middelen die niet hoeven te worden aangesproken, kan deze m.i. vooralsnog beter inwisselen voor edelmetaal; dan hoef je niet wakker te liggen van de AEX.

      Beantwoorden
    • Willem verkocht zijn bedrijf omdat hij koos voor zijn Gold en Discovery Fund, een fonds dat belegt in de mijnbouwsector. Zowel edelmetalen en zeldzame aardmetalen. Kan dat niet helemaal rijmen met zijn verhaal over de dollarcrash van 2007, een verhaal waar ik in hoofdlijnen nog steeds mee eens ben. De ervaring die ik heb gekregen na vijf jaar bezig te zijn met goud en geld is dat het allemaal niet zo’n vaart loopt als je aanvankelijk denkt. Ook ik was in de overtuiging dat het allemaal heel snel in elkaar zou storten, maar dat is allemaal niet gebeurd. Mijn lange termijn visie is daarmee niet van tafel geveegd, maar ik heb wel geleerd het te relativeren. De daling van de goudprijs van vorig jaar vereist een genuanceerde aanpak. Er zijn mensen die inderdaad onder water staan met hun goud of zilver. Ik kocht ook goud op het hoogtepunt van de markt.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo