Toezichthouders Zwitserland en VS onderzoeken manipulatie goudprijs

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Commodities Futures Trading Commission (CFTC) zijn een onderzoek gestart naar de manipulatie van de goudprijs. Het belooft een grootschalig en diepgravend onderzoek te worden, want er zijn een groot aantal Amerikaanse en Europese banken bij betrokken. HSBC, Barclays, Goldman Sachs, UBS, JP Morgan, Deutsche Bank, Credit Suisse, Standard Bank, Société Générale en Scotiabank worden verzocht informatie aan te leveren omtrent de fixing van de goudprijs. De Britse bank HSBC heeft van de CFTC al een verzoek gekregen om informatie aan te leveren over haar handelsactiviteiten in edelmetalen. De bank heeft toegezegd mee te zullen werken.

Bijna tegelijkertijd startte ook de Zwitserse commissie voor eerlijke concurrentie een onderzoek naar mogelijke prijsmanipulatie van edelmetalen, specifiek in de context van de goudprijs fixing. Vorig jaar november ontdekte de FINMA, de financiele waakhond van Zwitserland, bij UBS ‘duidelijke pogingen’ om de prijzen van edelmetalen te manipuleren.

De traditionele goudprijs fixing wordt op 20 maart opgevolgd door een nieuwe elektronische fixing van de ICE Benchmark Administration, een afdeling van de LBMA. Dit online platform communiceert de laatste prijsinformatie door naar alle deelnemers, wat de transparantie ten goede komt. Eerder werden ook de fixings van zilver, platina en palladium omgezet naar dit nieuwe platform.

Gold-fixing-photo

Toezichthouders in Zwitserland en VS buigen zich over manipulatie goudprijs

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo