Wordt Singapore het Zwitserland van Azië?

Singapore timmert hard aan de weg om een belangrijk knooppunt te worden in de wereldwijde goudmarkt. Op dit moment verloopt 2% van de wereldwijde handel in fysiek goud via het Zuidoost-Aziatische land, maar de doelstelling is om dat aandeel op te krikken naar 15%. Ook wil het land, net als Zwitserland, een belangrijke rol gaan spelen in de opslag van goud. Singapore telt steeds meer zwaar beveiligde opslagdepots voor fysiek goud en zilver.

Bij de luchthaven van Singapore is het moderne FreePort complex geopend, waar banken als Deutsche Bank, JP Morgan en UBS kluisruimte huren voor vermogende Aziatische klanten. De kluizen worden verhuurd door Malca-Amit, een bedrijf dat gespecialiseerd is in opslag van edelmetalen. Ook dit bedrijf bouwt nog steeds nieuwe kluisruimte voor goud en zilver in zowel Singapore als Hong Kong.

Australia & New Zealand Banking Group

Vandaag werd bekend dat ook de Australia & New Zealand Banking Group (ANZ) meer activiteiten gaat ontplooien in Singapore. De Sydney Morning Herald en Bloomberg berichten dat ANZ een kluisruimte voor 50 ton fysiek goud heeft gehuurd in het Freeport complex van Singapore. Het is de vierde locatie waar ANZ goud kan opslaan, want het bedrijf heeft al opslag in Zurich, Perth en Hong Kong.

ANZ ziet een toekomst voor de opslag van goud. Het bedrijf gaf de volgende verklaring tegenover Bloomberg: “Er is niets dat erop wijst dat de grote vraag naar fysieke edelmetalen zal afnemen. We zien vraag vanuit de financiële sector. Goud is nog steeds een zeer klein percentage van de reserve van sommige centrale banken. Er is nog ruimte om te groeien.” De bank overweegt nog meer opslaglocaties voor edelmetalen in Singapore of in andere Aziatische landen te openen.

goldbar-vaultSteeds meer vraag naar goudopslag in Singapore. Ook ANZ biedt kluisruimte aan (Afbeelding van Bloomberg)

Goud blijft populair in Azië

Volgens Eddie Listorti, hoofd valuta- en grondstoffenhandel bij ANZ, is de vraag naar fysiek goud robuust. Ongeacht de prijsontwikkeling blijven staatsfondsen en vermogensbeheerders kopen. ANZ distribueert 15% van de wereldwijde goudproductie en levert ook goud aan centrale banken. Het bedrijf werkt samen met de Australische Perth Mint en behoort tot de top 3 van grootste leveranciers voor de Chinese goudmarkt. De Chinese goudmarkt is dit jaar met een geschatte omvang van 1.000 ton de grootste ter wereld.

ANZ profiteert van een groeiende Aziatische markt voor edelmetaal. Sinds het uitbreken van de financiële crisis hebben landen als China, India en Zuid-Korea veel goud aan hun reserves toegevoegd. Daarnaast kent de regio een grote particuliere vraag. Ook in landen als Thailand, Singapore en in de stadstaat Hong Kong wordt in verhouding tot het inkomen veel goud gekocht. In deze landen groeit de middenklasse en het aantal rijken relatief snel, waardoor ook de vraag naar goud toeneemt.

Dat de goudprijs dit jaar toch gezakt is komt voor een groot gedeelte voor rekening van ETF’s. Die zorgden voor het eerst sinds jaren voor extra aanbod van goud, terwijl ze voorheen onderdeel waren van de totale vraag naar het gele edelmetaal. In het eerste kwartaal van dit jaar was de totale wereldwijde vraag naar fysiek goud 13% lager dan een jaar geleden. De verkoop van goud uit ETF’s had een grotere impact op de goudmarkt dan de toegenomen vraag naar gouden juwelen, goudbaren en gouden munten.

[vsw id=”35176453″ source=”vimeo” width=”500″ height=”281″ autoplay=”no”]

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo