Grondstoffen

Johnson Matthey: ‘Overschot platina en tekort palladium in 2018’

Het overschot aan platina en het tekort aan palladium zal ook dit jaar aanhouden, zo schrijft Johnson Matthey in een rapport dat deze week naar buiten werd gebracht. Vorig jaar daalde de prijs van platina met 7% als gevolg van een dalende beleggingsvraag in Japan en een Lees verder..

Oliesector stelt verkeerde vragen over haar toekomst

De energiesector is volop in beweging. Niets minder dan de toekomst staat op het spel en dat leidt tot verhitte discussie. De vraag die daarbij steeds weer terugkomt is wanneer de vraag naar olie gaat pieken. Sommige deelnemers aan de discussie zijn echter van mening dat de Lees verder..

Zakelijke rijder kiest vaker voor benzine dan voor diesel

Decennialang maakten dieselauto’s de dienst uit binnen het wagenpark van bedrijven. Dit beeld is niet langer actueel. Steeds meer zakelijke rijders kiezen voor wagens met een benzinemotor. Leasemaatschappijen geven aan dat vooral bij het MKB-segment de omschakeling snel gaat. Bij grote ondernemingen stijgt het aandeel benzine ook, Lees verder..

Rusland exporteert meer olie naar China via nieuwe pijpleiding

Europeanen gaan mogelijk meer betalen voor Russische olie, nu Rusland een groter gedeelte van haar productie naar China kan exporteren. Dat schrijft Bloomberg op basis van een nieuw onderzoeksrapport van FGE. China heeft dit jaar namelijk een nieuwe pijpleiding in gebruik genomen, waarmee ze 300.000 vaten olie per Lees verder..

Olie/goud ratio naar laagste niveau sinds begin 2017

De goudprijs staat momenteel op het laagste niveau ten opzichte van olie sinds begin dit jaar, omdat de groei van de wereldeconomie een stimulans heeft gegeven aan de olieprijs en de vraag naar edelmetaal heeft afgeremd. Beleggers laten goud liggen ten gunste van alternatieven als aandelen en Lees verder..

De wraak van de mijnbouwers

Voor veel grondstoffen was 2017 geen goed jaar. Prijzen hadden eerder de neiging te gaan dalen dan te stijgen. Er zijn echter uitzonderingen. Grondstoffen die gebruikt worden in de productie van elektrische auto’s werden afgelopen jaar steeds duurder. De vraag van fabrikanten naar metalen als lithium en/of Lees verder..

Rusland en Iran bouwen pijpleiding naar India

Rusland en Iran hebben afgelopen week besloten dat ze samen gaan bouwen aan een nieuwe pijpleiding voor aardgas van Iran naar India. Deze nieuwe pijpleiding wordt ongeveer 1.200 kilometer lang en moet de belangrijke aardgasvelden in Iran via Pakistan met India verbinden. Het Russische energieconcern Gazprom zal Iran niet Lees verder..

Olieprijs naar hoogste niveau in 2,5 jaar

De olieprijs bereikte maandag het hoogste niveau in 2,5 jaar, nadat kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië een greep naar de macht deed. Afgelopen weekend liet de kroonprins een aantal zeer invloedrijke personen in de regering arresteren, waaronder miljardair Alwaleed bin Talal en het hoofd van de Nationale Garde, Lees verder..

Palladium voor het eerst sinds 2001 boven $1.000

De prijs van palladium brak begin deze week door de grens van $1.000 per troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds 2001. De prijs van het edelmetaal zakte begin 2016 nog onder de $500 per troy ounce, maar heeft sindsdien een spectaculaire rally gemaakt. Sinds Lees verder..