Amerikanen blijven massaal olie oppompen

Voor de Saoedi ‘s was het een uitgemaakte zaak aan het einde van 2014. OPEC zou ongeveer 30 miljoen vaten per dag blijven produceren, veel meer dan de markt nodig had. Daardoor zouden de prijzen gaan dalen en dat was precies wat de Saoedi’ s voor ogen hadden. Door deze lage prijzen zou een deel van de nieuwe Amerikaanse concurrentie het werken onmogelijk gemaakt worden. De kostprijs van een vat Amerikaanse schalie-olie zou ergens tussen $ 60 – $ 70 liggen. Als de olieprijs langdurig onder dat niveau zou duiken, dan moesten de Amerikanen wel stoppen met oppompen.

olieproductieHet heeft er enkele weken naar uit gezien dat de Saoedi ‘s het gelijk aan hun zijde hadden. In februari steeg de prijs van een vat Brent olie weer tot boven $60 per vat. De Saoedische olieminister, Ali al-Maimi, sprak toen al enigszins triomfantelijk van een nieuwe prijsstabiliteit. Zijn gelijk leek bovendien bevestigd over berichten uit Texas en North Dakota, dat boortorens massaal stilvielen. Het kon dus niet anders, dan dat de olieproductie in de Verenigde Staten zou gaan dalen.

Amerika blijft volop olie produceren

In de praktijk ziet het er naar uit, dat de Saoedi ’s een misrekening hebben gemaakt. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) is het correct, dat er steeds meer boortorens stil gezet worden. Aan het begin van maart waren er nog maar 866 boortorens actief, het kleinste aantal sinds 2011. Maar van een dalende productie is voorlopig geen sprake. De Amerikaanse productie blijft ook in 2015 nog stijgen. In zijn meest recente berekeningen komt het IEA tot een gemiddelde productie van maar liefst 12,56 miljoen vaten energie.

De markt in de VS lijkt daarom letterlijk overvoerd te raken met olie. Volgens de Amerikaanse Energy Information active-oil-drillsAdministration zijn de Amerikaanse olievoorraden voor de negende week op rij gestegen en bedragen ze nu 448,9 miljoen vaten. Nog nooit waren de olievoorraden zo hoog. In Cushing, het belangrijke overslagpunt voor olie in Oklahoma liggen nu 51,5 miljoen vaten opgeslagen. De totale capaciteit bedraagt 70,8 miljoen vaten. De angst begint te groeien, dat nog voor mei Cushing ‘vol’ zal zijn. En niet alleen Cushing dreigt ‘vol’ te lopen, maar ook de overige opslagcentra kunnen het aanbod nog maar amper aan. Ongeveer 70% van de beschikbare opslagcapaciteit op land is nu gevuld. Als voorraden nog verder oplopen, dan moeten de prijzen wel fors omlaag. Sommige partijen voorzien een forse prijsval tot ver onder $ 40 per vat. Als dat gebeurt, dan zal de productie in de VS pas daadwerkelijk terug gaan lopen. Een man als Alan Greenspan, oud-centraal bankier, verwacht wel een hernieuwde prijsdaling van een vat West Texas Intermediate (WTI), maar geen prijsval. De VS blijven naar zijn mening nog lang heel veel olie oppompen.

brent-oil-price

Niet alleen de Amerikanen blijven hun productie opvoeren, ook OPEC doet hetzelfde. De lidstaten pompen nu al negen maanden op rij meer dan 30 miljoen vaten op. Dat getal kan komende maanden nog gaan groeien. Het gerucht gaat, dat Iran vooruitlopend op een opheffen van de sancties zijn olie tegen concurrerende prijzen aanbiedt bij vooral Aziatische partijen. Als dat waar is, dan zal de prijsdruk op de prijs van een vat Brent alleen maar toenemen. Ook hier zullen prijzen eerder gaan dalen dan verder herstellen.

Cor Wijtvliet

Cor WijtvlietOver Cor Wijtvliet: Als econoom studeerde Wijtvliet af op economische geschiedenis en kent hij als geen ander de valkuilen en mogelijkheden van crises. Wijtvliet werkte tot de vorige crisis van 2008 als onderzoeker, analist en vermogensstrateeg voor banken en instellingen zoals het Nederlands Instituut voor het Bank- en Effectenbedrijf (NIBE), Centraal Bureau voor de Statistiek, KBW-Wesselius, Friesland Bank Securities en Van Lanschot Bankiers. Die wereld laat hij in 2009 achter zich en vestigt zich succesvol als onafhankelijk analist. Hij schrijft in 2009 onthullende commentaren en vileine columns en wordt regelmatig gevraagd zijn doortastende kijk op geld- en beleggingszaken te geven in de Nederlandse media. Zo was Dr. Wijtvliets opinie onder andere te zien, te horen en te lezen in RTLZ, Business Nieuws Radio (BNR) en Het Financieele Dagblad (FD).

Meer informatie:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo