Documentaire: The Story of Aaron Swartz

Deze documentaire volgt het verhaal van programmeur en internetactivist Aaron Swartz. Hij werkte mee aan de ontwikkeling van het internetprotocol RSS, waarmee nieuwsberichten nog overzichtelijker aan de gebruiker gepresenteerd kunnen worden. Ook was Swartz mede-oprichter van Reddit, een site waar mensen nieuwsberichten met elkaar kunnen delen.

Swartz niet alleen een zeer getalenteerde programmeur, ook was hij zeer begaan met politiek en de rechtstaat. Hij gebruikte zijn kennis van computers om data gratis toegankelijk te maken die achter een betaalmuur van overheids- en semi-overheidsbedrijven stonden. Zo downloadde hij alle uitspraken van Amerikaanse rechtbanken, documenten waar Amerikanen voor moesten betalen met een creditcard. Niet veel later werd hij achtervolgd door de FBI.

Zijn volgende project was het vrij toegankelijk maken van alle wetenschappelijke publicaties van JSTOR, een bedrijf waar studenten ongetwijfeld bekend mee zijn. JSTOR is een online bibliotheek voor alle soorten kennis, maar één die alleen toegankelijk is voor universiteiten. Aaron Swartz vond dat deze informatie in het publieke domein hoorde en begon deze documenten massaal te downloaden via de universiteit waar hij studeerde. Hij vormde een bedreiging voor JSTOR, een bedrijf dat enorme winsten maakte met het verkopen van licenties en wetenschappelijke artikelen.

Zijn strijd met justitie werd hem teveel en hij pleegde in 2013 op 26-jarige leeftijd zelfmoord. Deze documentaire is een persoonlijke verhaal over het leven van Aaron Swartz, zijn kruistocht om informatie vrij toegankelijk te maken op het internet. Absoluut een aanrader!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo