Herman Wijffels over schuldenvrij geld

Econoom Herman Wijffels staat positief ten aanzien van het idee van schuldenvrij geld, zo zei hij in een gesprek met Paul Buitink. Hoewel hij nog niet helemaal overtuigd is van het fenomeen Bitcoin gelooft hij wel in het idee van een alternatief schuldenvrij geldsysteem dat naast het officiële geld circuleert. Vooral op lokaal niveau kan dat de kwetsbaarheid van ons financiële systeem verkleinen.

Wijffels merkt op dat ons op schulden gebaseerde geldsysteem een groot probleem kent. Mensen zitten nu al vrij hoog in de schulden, waardoor de behoefte om meer geld te lenen afneemt. Er zijn vandaag de dag nauwelijks partijen die nog meer schulden op zich willen of kunnen nemen. Denk aan overheden die hun begrotingstekort moeten beperken, bedrijven die niet willen investeren bij gebrek aan vraag en aan consumenten die al hoge schulden hebben door bijvoorbeeld een hypotheek of studieschuld. Een  schuldenvrij geldsysteem kan dit probleem aan de vraagzijde van de economie verlichten.

Directe stimulering

Om de economie weer aan de gang te krijgen is er volgens Wijffels een meer directe vorm van economische stimulering nodig. Met de bestaande QE-programma’s van centrale banken hebben we deflatie tegen gehouden, maar ook niet meer dan dat. Veel effectiever zou het zijn als er direct geld geïnvesteerd werd in bijvoorbeeld infrastructuur, zoals het stroomnet. Dat zijn investeringen die toch gedaan moeten worden en die nu een goede impuls kunnen geven.

Herman Wijffels publiceerde op 7 juli 2014 zijn rapport ‘Een schuldbewust land’ voor het Sustainable Finance Lab. Klik hier voor meer informatie.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

9 gedachten over “Herman Wijffels over schuldenvrij geld

  • https://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2012/wp12202.pdf

    “At the height of the Great Depression a number of leading U.S. economists advanced a
    proposal for monetary reform that became known as – the Chicago Plan -. It envisaged the separation of the monetary and credit functions of the banking system, by requiring 100% reserve backing for deposits.”

    Beantwoorden
  • “De QE programma’s die de afgelopen jaren zijn ingezet door de centrale banken zijn op zijn best in staat om de economie een beetje op zijn plek te houden en niet verder te laten inkrimpen, maar slagen er niet in om de economie weer aan te wakkeren.
    Dit zou je kunnen omzeilen met een stelsel dat al of niet gedeeltelijk geld in omloop zal brengen dat niet als schuld ontstaat (soevereine geldcreatie).
    Deze liquiditeiten zouden dan ook meteen ingezet kunnen worden om de transitie naar een duurzame economie te financieren, aldus Wijffels.”

    De soevereine geldcreatie dwz verhoog de staatsschuld dwz het geld dat we niet aan de banken moeten aflossen.
    Maar door de “severed link to the nation-state” is dit in de eurozone niet meer mogelijk.

    De samenvatting van zijn verhaal in 1 woord : gulden.

    Beantwoorden
    • In een self supporting (closed) community zou dat m.i. nog kunnen ook.
      Echter van zodra je zaken van buiten de community moet halen bv. Olie of grondstoffen zul je met een universele doch multilaterale reserve moeten werken. Cfr. 800 jaar Solidus, bewijst dat het ook kan.

      Beantwoorden
        • Als je met souverein “legale diefstal” bedoeld, heb je helemaal gelijk.

          Beantwoorden
          • Een soeverein hoeft niet te stelen. Die heeft zelf de geldscheppende macht. Komt geen misdaad bij te pas.
            Tenzij de soeverein dit niet wil doen zoals in de eurozone nu, dan is het een misdaad tegen de mensheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo