Monetaire basis en goud

De ratio van goud over de Adjusted Monetary Base (AMB) zag de afgelopen honderd jaar twee toppen (1929 en 1980) en drie laagtepunten (1971, 2000 en 2014). In 1929 en 1980 stond de goudprijs in verhouding op het hoogste niveau tegenover de AMB en vandaag staat goud op z’n historisch allerlaagste (!!!) niveau tegenover de enorm toegenomen AMB (hyperbolisch sinds 2008).

Dit zou dan moeten betekenen dat iedereen nu het volste vertrouwen heeft in de monetaire expansie!? Daarom zouden we het goudwaarde collateraal niet meer nodig hebben..? Het vertrouwen in economisch herstel zou groot genoeg zijn om de explosief gestegen monetaire basis geloofwaardig te maken…

Ratio goud versus monetaire basis

Ratio goud versus monetaire basis (Bron: Macrotrends.net)

In de omgekeerde grafiek (AMB over goud ratio) die u hieronder ziet is het verloop van de afgelopen 45 jaar wat duidelijker. De voorbije twee jaar steeg de Adjusted Monetary Base met 14% en ging de goudprijs met ongeveer een kwart onderuit…

Omgekeerde grafiek van monetaire basis gedeeld door de goudprijs

Omgekeerde grafiek van monetaire basis gedeeld door de goudprijs (Bron: St. Louis FED)

Goud raakt los van monetaire basis

Die extreme divergentie zien we nu evenwel niet meer bij de andere goudratio’s, bijvoorbeeld de Dow/Gold ratio, die van 42 in 2000 daalde naar 13 vandaag de dag. Sinds de goudprijs top van 2011 moet je nu (in 2014) bijna twee keer zo veel gewicht aan goud ruilen voor een gemiddeld huis (9 kg). Vandaag koop je een huis voor vier keer minder goudgewicht dan in 1971 ($35 per troy ounce). Ook de Dow Jones koop je nu voor de helft aan goudgewicht ten opzichte van 1971. Welke conclusies zouden we hieruit mogen trekken?

Richard Nixon en Wim Duisenberg hebben naar goud-theorie van Jacques Rueff het monetaire goud losgekoppeld door de-monetisatie. Daarmee is goud aan z’n revaluatie-proces begonnen dat evenwel nog steeds hectisch-volatiel verloopt en dat nog lang niet aan z’n finale toe is. Vandaag doet goud het nog steeds tweemaal beter dan de Dow Jones sinds 1971. Goud z’n vaste koppeling aan het financieel-monetair complex raakt steeds losser, steeds vrijer vlottend, met vallen en opstaan. Iedereen die economische rijkdom produceert (bijv: China) en alle eigenaars van grondstoffen (olie/gas) hebben overschotten die ze maar al te graag consolideren in universele goud-rijkdom-reserve. Een lastige zaak voor iedereen die blijft steken bij systemische deficits (het Westen).

Het goud-revaluatie proces is niet eenvoudig te vatten omwille van de vele periodieke tegenstrijdigheden. Dat is ook het gekende verhaal van het bos en ’n bomen…

Door: 24 karaat

Disclaimer: De artikelen van gastschrijver 24 karaat zijn op persoonlijke titel geschreven en hoeven daarom niet altijd de visie van Marketupdate te vertegenwoordigen. Marketupdate geeft geen beleggingsadvies en de artikelen van 24 karaat moeten ook niet als zodanig worden aangemerkt. Marketupdate heeft geen geld ontvangen of betaald voor de bijdragen van 24 karaat.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Monetaire basis en goud

  • Een vergelijking maken met de monetary base is zeer gevaarlijk.
    U kunt altijd een ratio berekenen tussen 2 grootheden maar daarom is er nog geen causaal verband. (cfr moneymultiplier)

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *