Hoe haal je het meeste uit je werkdag?

De kans is groot dat je het gevoel hebt dat je teveel opdrachten moet doen voor de tijd die je er voor krijgt. Hier zullen veel mensen ‘last’ van hebben. Maar hoe los je dat eigenlijk op?

Een goede start

Misschien denk je er wel helemaal niet bij na, maar de nacht en ochtend voordat je begint aan de werkdag is heel bepalend. Zorg er daarom dus ook voor dat je voldoende nachtrust hebt, aangeraden is om minimaal acht uur slaap te nemen. Natuurlijk is langer in bed blijven liggen fijn, maar op het moment dat je begint met snoozen zul je merken dat je niet productief aan de dag begint. Het is zelfs wetenschappelijk onderzocht dat snoozen zorgt voor een grotere kans op stress en depressies aangezien je hersenen constant een aanpassing moeten toepassen van bewustzijn, naar onderbewustzijn. Gaat de wekker, sta dan dus ook direct op.

Als je dan eenmaal aan de ochtend bent begon, grijp niet meteen richting je telefoon of andere beeldschermen. Neem echt even een moment voor jezelf om rustig wakker te worden tijdens het ontbijten.

Werkplek

Er is niks zo irritant als te moeten werken in een ruimte die rommelig is. Je zult dan direct merken dat je concentratie stukken minder is. Zorg er dus voor dat je elke dag begint met het opruimen van bijvoorbeeld je bureau. Hierdoor zul je stukken beter beginnen aan de dag.

Realistisch plannen

Vrijwel iedereen zal te horen krijgen op het moment dat ze een berg met werk hebben: plannen. Alleen op het moment dat je alles op één dag gaat inplannen, zul je en merken dat je het niet af krijgt én zul je daardoor meer stress ervaren. Heb je bijvoorbeeld een slechte dag, merk je dat je minder productief bent. Zorg dan dat je opdrachten in je agenda zet waarvan je zeker weet dat je ze af krijgt. Hierdoor zul je motivatie krijgen als al die opdrachten af zijn.

Één opdracht

Iedereen maakt het waarschijnlijk wel mee, je bent bezig met een opdracht en er komt een collega die vraagt of je eventjes snel nu een opdracht voor hem wilt (af)maken. Uit vriendelijkheid zul je zeer waarschijnlijk daarop antwoorden met een ja. Alleen is dit niet efficiënt. Natuurlijk kun je die opdracht van je collega (af)maken, maar doe dat nadat je zelf klaar bent. Hierdoor blijf je in de focus van je eigen opdracht. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het soms wel 25 minuten kan duren voordat je echt weer in de volledige concentratie zit. En naast dat is de kans groot dat je belangrijke punten waarmee je bezig bent zult vergeten. Doe dit ook hetzelfde met je telefoon-meldingen en bijvoorbeeld mailtjes. Maak eerst je opdracht af, en daarna zul je zeer waarschijnlijk nog tijd genoeg hebben voor de andere meldingen. Hierdoor zal je Kwaliteitsmanagement flink stijgen.

Pauzeren

Naast keihard werken is pauzeren ook belangrijk. Op het moment dat je een opdracht af hebt gemaakt, zorg ervoor dat je dan even kunt afschakelen. Ga bijvoorbeeld een rondje lopen rondom het gebouw. Beweging na lang inspannen is namelijk heel belangrijk. Je hoeft geen half uur pauze te nemen, tien minuten is meer dan genoeg. Zolang je maar weer gemotiveerd aan je nieuwe opdrachten kunt beginnen.

Je zou bijvoorbeeld ook een meeting met een collega niet zittend achter een bureau kunnen houden, maar praat met elkaar tijdens een wandeling. Zo ben je én gezond bezig en je hebt zeer waarschijnlijk belangrijke zaken besproken.

Vervelend werk eerst

Je dag beginnen met een opdracht die je niet leuk vindt, het klinkt natuurlijk absoluut niet fijn. Wel zorgt het ervoor dat je meer motivatie zult vinden voor de rest van de dag. Als je in de ochtend alle vervelende klusjes af hebt, kun je daarna jezelf bezig houden met de leuke dingen tot het einde van de dag. Hierdoor zul je daar een stuk gemotiveerder aan werk gaan, dan op het moment dat je weet ‘als ik dadelijk klaar ben met deze opdracht, moet ik beginnen aan dat andere vervelende werk’ dat is ontzettend demotiverend.

Maar mocht je écht niet de dag ervoor hebben om die vervelende opdrachten af te handelen, laat het dan ook gewoon even links liggen. Bewaar het tot morgen. Zorg dat je altijd de volledige honderd procent kunt geven voor de opdrachten, ook al zijn ze minder leuk tot misschien zelfs wel vervelend aan toe. Het accepteren dat je een mindere dag hebt is prima. Dat overkomt iedereen.

 

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *