Omscholen, is dat iets voor mij?

Je hoort steeds vaker dat mensen na tientallen jaren hetzelfde beroep te hebben gedaan, toch voor omscholing kiezen. De voornaamste reden hiervoor is dat mensen het werk wat ze doen niet meer leuk vinden, en daardoor er meer energie in steken dan ze eruit krijgen. Die mensen zetten plezier dus op plek één. Ook zijn er veel mensen die zeer waarschijnlijk niet wilde stoppen met hun oude baan, maar dat toch moeste doen wegens een verandering in hun leven. Denk bijvoorbeeld aan verhuizen, of het krijgen van kinderen. Leeftijd speelt hier geen rol bij, er zijn ontzettend veel 50-plussers die toch zichzelf laten omscholen, je moet tenslotte tot je 67ste doorwerken. Je bent dus nooit te laat! Mocht je nog steeds twijfelen, dan staat in deze blog een uitleg over omscholing.

Wat is omscholen?

Je gaat jezelf laten omscholen op het moment dat je een ander vak of beroep wilt gaan uitoefenen, dan waarvoor je als student hebt gestudeerd. Zo zou je theoretisch gezien jezelf kunnen laten omscholen van dierenarts naar ICT’er. Dat zou overigens een uitstekende stap zijn, aangezien het bedrijfsleven staat te springen om nieuwe ICT’ers – veel mensen kiezen daarom ook voor de omscholing ICT, doordat er een grote baangarantie is.

Hoeveel kost omscholen?

Het is voor elke situatie verschillend. Zo is het mogelijk dat je zelf volledig de omscholing moet betalen. Maar het kan ook zijn dat je afspraken hebt gemaakt met je nieuwe werknemer waarbij zij ook een gedeelte mee betalen. Dat kan voorkomen in een situatie waarbij je al kunt werken bij je nieuwe baan, maar je daarnaast (één dag in de werkweek bijvoorbeeld) ook bezig bent met de omscholing. Om bijvoorbeeld een hogere functie te kunnen krijgen. Mocht je ontslagen zijn bij je oude werknemer, dan kun je eventueel je ontslagvergoeding gebruiken om – deels – de omscholing te betalen.

Waarom omscholen?

Omscholing kun je doen door verschillende gebeurtenissen. Dat kan komen door ontslag of misschien wil je zelf wel ander werk. Dat kan komen doordat je niet meer tevreden bent met je beroep of door een grote verandering in je leven – het krijgen van een partner of een verhuizing. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je huidige functie geen toekomstperspectief meer heeft. Doordat bijvoorbeeld je huidig werk moet gaan krimpen, wegens economische problemen. Mocht je willen omscholen, maar momenteel nog geen baan hebben, dan is het ook mogelijk om via het UWV gebruik te maken van een omscholingstraject.

De meest gevraagde beroepen in 2022

Door de grote krapte op de arbeidsmarkt wordt in werkelijk elke sector momenteel gezocht naar nieuw personeel. Hierom is het belangrijk om eerst te kijken naar welk beroep je leukt lijkt, en daarna pas hoe kansrijk het is. Momenteel is de grootste vraag naar alles omtrent de bouwsector. Dat gaat van een steigerbouwer tot torenkraanbestuurder. Overal is de vraag groter dan het aanbod. Maar ook door de snelle ontwikkelingen op het gebied van techniek is er veel vraag naar HR-specialisten en ICT & Security-specialisten. Ook in de zorgsector kun je eventueel snel aan de slag!

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *