Hoe Kan Jouw IP-adres Een Risico Opleveren Voor Jouw Online Veiligheid?

Een IP-adres bestaat uit een lange reeks getallen. Ieder apparaat dat verbonden is met een netwerk heeft een eigen, unieke getallenreeks. Je kunt het IP-adres beschouwen als een fysiek woonadres. Via dit adres kun je altijd het apparaat identificeren van waaruit gegevens werden verzonden of waar ze worden ontvangen. Het kan risico’s opleveren als je IP-adres voor iedereen zichtbaar is. In dit artikel lees je hoe je je eigen IP-adres kunt achterhalen, wat de risico’s zijn en hoe je je online kunt beschermen.

IP-adres achterhalen

Het is vrij eenvoudig om erachter te komen wat je IP-adres is. Typ maar eens de vraag  ‘wat is mijn ip’ in in een willekeurige zoekmachine. Ongetwijfeld staat er bovenaan de zoekresultaten, of in elk geval op de eerste pagina, al een website met de naam ‘watismijnipadres’. Klik je de link aan, dan kom je direct op een pagina terecht waarop jouw IP-adres wordt getoond.

Voor een cybercrimineel is het achterhalen van het IP-adres van een potentieel slachtoffer bijna net zo makkelijk. Er zijn zelfs meerdere wegen die naar Rome leiden:

  • Iemand kan achter je IP-adres komen door fysiek toegang te krijgen tot je apparaat. Het is dan slechts een kwestie van dezelfde zoekopdracht uitvoeren als hierboven beschreven.
  • Gebruik je Microsoft Outlook of Yahoo als e-maildienst? Dan zien de ontvangers je IP-adres gewoon in je header.
  • Zodra je op een link klikt, is je IP-adres voor de eigenaar van de server waarmee je verbinding maakt zichtbaar.
  • Cybercriminelen kunnen ook je router hacken en op die manier je IP-adres achterhalen.
  • Telkens wanneer je een website bezoekt, wordt je IP-adres opgeslagen in de server van de eigenaar van de website. De eigenaar heeft altijd toegang tot deze bewaarde gegevens.
  • Ook als je op een advertentie klikt, wordt je IP-adres naar de eigenaar van de advertentie gestuurd. Bovendien zijn niet alle advertenties even onschuldig. Ook hackers kunnen valse advertenties maken.
  • Plaats je wel eens een bericht op online forums? Bedenk dat de moderatoren van forums altijd je IP-adres kunnen zien.
  • Cybercriminelen kunnen ook een valse hotspot creëren. Als je dan verbinding maakt, zien ze je IP-adres en kunnen ze je apparaat infecteren met malware.
  • Wees ook voorzichtig met sociale media. Deze platforms bewaren ontzettend veel informatie over jou, waaronder ook je IP-adres. Lees altijd de kleine letters voor je ergens toestemming voor geeft.

Risico’s

Het is dus heel eenvoudig om iemands IP-adres te achterhalen. Maar wat voor schade kan iemand aanrichten met je IP-adres? Best veel, zo blijkt uit onderstaande voorbeelden:

  • Je IP-adres bevat informatie over de locatie waar je apparaat zich bevindt. Kwaadwillenden kunnen je fysieke adres opzoeken en hun slag slaan als je bijvoorbeeld op social media hebt aangekondigd dat je op vakantie gaat.
  • Je kunt het doelwit worden van een DDoS-aanval. Hackers leggen dan een hele website, server of netwerk plat.
  • Cybercriminelen kunnen identiteitsfraude plegen met je IP-adres. Zo kunnen ze bijvoorbeeld illegale content downloaden of activiteiten ondernemen met jouw IP-adres.
  • Hackers kunnen met een brute-force aanval de controle overnemen over een of meer apparaten in hetzelfde netwerk.

Bescherming

De risico’s die je online loopt, mag je niet onderschatten. Cybercriminaliteit is aan de orde van de dag en de coronacrisis is daar een stuwende kracht in geweest. We brengen steeds meer tijd online door en we delen daarbij veel gegevens. Aan de andere kant staan cybercriminelen elkaar haast te verdringen om een slaatje te kunnen slaan uit ons online gedrag. Het is dus belangrijker dan ooit om bewust om te gaan met je online privacy en veiligheid. Door het naleven van deze gouden vuistregels kom je daarmee al een heel eind.

Ten eerste is het gebruik van een VPN het overwegen waard. Met een VPN voeg je een extra beschermingslaag toe aan al je internetverkeer. De uitwisseling van gegevens verloopt via een versleutelde tunnel tussen je apparaat en de VPN-server. Na encryptie stuurt de VPN-server de gegevens door naar de openbare server of de server van je internetprovider. Je bent beter beschermd tegen malware, kunt regionale blokkades omzeilen en je voorkomt dat je online activiteiten gevolgd worden. Een VPN is bij uitstek een manier om je IP-adres af te schermen. Voor derden en ontvangers is namelijk alleen het IP-adres van de VPN-server zichtbaar.

Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden. Maar op de tweede plek staat het belang van het kiezen van een uniek en moeilijk te raden wachtwoord voor ieder account. En vergeet tot slot niet om alle software- en firmwareupdates uit te voeren zodra ze beschikbaar zijn. Ze bevatten vaak belangrijke beveiligingsupdates.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *