Door Willem Middelkoop
Het opvliegen van een vogel in de Amazone zou volgens de chaostheorie een kettingreactie in gang kunnen zetten waardoor na enkele dagen uiteindelijk het weer in Europa verandert. Dat is de ke van de chaostheorie.
Subprime
Door de ontwikkelingen in het Midden-Oosten de afgelopen weken moest ik er vanochtend aan denken. De vogel in dit verhaal is de uitvinding van de subprime-hypotheek in de VS. Toen de huizenprijzen gingen dalen en bleek dat Wall Street deze rommelhypotheken schaamteloos had verkocht aan de rest van de wereld, bleek het hele financiële systeem ondermijnd.
Overheidstekorten
De kredietcrisis die daaruit voortkwam zorgde voor de grootste reddingsoperatie uit de financiële geschiedenis. De geldsluizen gingen open en de rente werd wereldwijd naar, of dichtbij, 0% verlaagd. De enorme verliezen in het systeem konden alleen door de overheid worden opgevangen waardoor de overheidstekorten, vooral in de VS, explodeerden.
Inflatie
De angst voor het weginflateren van deze schulden, feitelijk de enige oplossing die er nu overblijft, heeft beleggers er wereldwijd toe aangezet richting grondstoffen te vluchten. Denk maar eens aan China, dat wereldwijd als een waanzinnige grondstofprojecten aan het opkopen is.
Landbouw-produkten
Zelfs “soft-commodities” als graan, maïs, soja en koffie profiteren van deze vlucht. Prettig voor beleggers en de boeren, maar dramatisch voor de bevolking in armere landen. Voedsel en energie beslaan daar het leeuwendeel van het gezinsbudget.
Voedselrellen
De hoge voedsel- en energieprijzen leidden al snel – net als in 2006 trouwens – tot voedselrellen in verschillende landen waaronder Tunesië.
Deze protesten sloegen al snel om in de roep voor meer vrijheid en binnen enkele weken zagen we een volledige revolutie in Tunesië en een halve in Egypte, waar de gehate binnenlandse veiligheidsdienst van Moebarak omver werd gelopen maar de touwtjes stevig in handen van de militairen bleven. Kennelijk is de angst, die het volk in al deze dictaturen tientallen jaren onder controle hield, in deze Arabische lente opeens verdwenen. Het onderdrukken van deze revolutionaire golf heeft in Libië, Syrië en Bahrein de afgelopen dagen en weken geleid tot enorme bloedbaden.
Chaos
Maar wie denkt dat we blij moeten zijn met deze beweging kan nog wel een bedrogen uitkomen. Tientallen jaren aan dictatoriale onderdrukking kunnen weleens plaats gaan maken voor een tijdperk van chaos. De Russische president Medvedev voorziet “tientallen jaren van bloedvergieten in het Midden Oosten”. Vooral de opstand van de sjiitische minderheid, in het aan Saudi Arabië grenzende Bahrein, is zeer zorgelijk. De grootste olievoorraden liggen in de sjiitische kuststrook van Saudi Arabië. Het omvallen van het Saudische koningshuis zou de olieprijs op slag richting $200 kunnen brengen.
Tekorten
Maar ook in ons eigen Europa wordt de rust bedreigd. De enorme tekorten en reddingsacties rondom de PIGG’s landen gaan hier ook, vroeger of later tot sociale onrust leiden. Europeanen zullen moeten wennen dat het minder wordt, na tientallen jaren van meer, meer, meer. Laten we hopen dat we niet het tijdperk van de chaos zijn binnengelopen.