De Britten exporteerden dit jaar netto 817 ton goud, zo blijkt een analyse van de data van Eurostat door @KoosJansen. Maandelijks werd er niet meer dan 50 ton goud geïmporteerd, terwijl de export van goud daar een veelvoud van was. De grafiek laat zien dat er inderdaad meer fysiek goud in beweging komt bij een lagere goudprijs. De prijsdaling van april zorgde een maand later voor een ongekende toename in de export van goud. Meer dan 350 ton goud verliet Groot-Brittannië in die maand.
Export goud door Groot-Brittannië (Bron: @Koosjansen, data van Eurostat)
Zwitserland
Bijna al dat goud is naar Zwitserland overgebracht, zo bracht de Financial Times onlangs aan het licht. Waarschijnlijk is het goud vanaf die locatie naar Azië overgebracht, waar de vraag naar fysiek goud het grootst is. Waarom het goud eerst naar Zwitserland ging is niet duidelijk. Mogelijk willen de Aziaten het in een kleiner formaat hebben en moest het goud eerst omgesmolten worden. Ook is dat een manier om de kwaliteit en echtheid van het goud te controleren.
De tweede grafiek (ook van @Koosjansen), laat zien dat Zwitserland in de eerste acht maanden van dit jaar al bijna evenveel goud heeft geëxporteerd als in heel 2010 en 2012. Zouden we de cijfers doortrekken voor de rest van 2013, dan wordt dit jaar ook voor Zwitserland een jaar met een ongekend groot exportvolume van goud. Merk op dat de import van goud dit jaar bijna gelijk op gaat met de export, terwijl er in voorgaande jaren naar verhouding veel meer goud geïmporteerd werd.
Export en import goud van Zwitserland (Bron: @Koosjansen, data van de Swiss customs administration)