Alle voor- en nadelen van een overlijdensrisicoverzekering

Ga je voor het eerst op jezelf wonen? Dan kun je allerlei verzekeringen afsluiten. Een voorbeeld hiervan is een overlijdensrisicoverzekering, ook wel afgekort tot ORV. Omdat deze verzekering niet verplicht is, twijfel je misschien of je hem wel of niet af moet sluiten. Om jou te helpen de knoop door te hakken, zetten we hier alle voor- en nadelen van een overlijdensrisicoverzekering op een rijtje.

Voordeel: financiële bescherming van nabestaanden
Het grootste voordeel van een overlijdensrisicoverzekering is in onze ogen dat jij je nabestaanden hiermee financiële bescherming biedt. Als je binnen de looptijd van ORV overlijdt, keert je verzekeraar eenmalig een bedrag uit aan je nabestaanden. Zij bepalen helemaal zelf waar ze dit voor gebruiken, maar vaak zien we dat ze hiermee de hypotheek (deels) aflossen. Hierdoor is verhuizen niet nodig. Een overlijdensrisicoverzekering voor een huurwoning is overigens ook aan te raden, want je partner kan de uitkering namelijk ook gebruiken om de huur te betalen. 

Voordeel: grotendeels zelf samen te stellen
Wie denkt dat een overlijdensrisicoverzekering voor iedereen hetzelfde is, heeft het mis. Je bepaalt namelijk grotendeels zelf hoe deze verzekering eruitziet. Zo kies je bijvoorbeeld zelf wie je verzekert. Je kunt in feite iedereen verzekeren die tussen de 15 en 67 jaar oud is. Daarnaast heb je invloed op het verzekerde bedrag. De minimale en maximale waardes liggen bij de meeste verzekeraars vaak ver uit elkaar, waardoor er eigenlijk altijd wel een geschikt bedrag gekozen kan worden. Bovendien heb je de looptijd zelf in de hand. Je bepaalt ook of het verzekerde bedrag tijdens de looptijd gelijk blijft of daalt en je kiest uit een vaste of variabele premie.

Voordeel: relatief betaalbaar
Net als voor andere verzekeringen betaal je ook premie als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Voor sommige mensen is dit de reden om een ORV links te laten liggen. Zonde, want in vergelijking met veel andere verzekeringen kost een overlijdensrisicoverzekering niet bijzonder veel. Bij de meeste verzekeraars kun je deze verzekering namelijk al afsluiten vanaf een paar euro per maand. De prijs is overigens afhankelijk van de keuzes die je zelf maakt. Verzeker je een hoger bedrag of kies je voor een langere looptijd? Dan stijgt de premie.

Nadeel: dekt slechts een bepaalde periode
Naast voordelen zitten er ook een paar nadelen aan een overlijdensrisicoverzekering. Zo loopt deze verzekering bijvoorbeeld maar een beperkte periode. Je bepaalt zelf hoelang een ORV loopt, maar vaak wordt er voor tien, twintig of dertig jaar gekozen. Overlijd je pas (ver) nadat de verzekering is afgelopen? Verwacht dan niet dat een verzekeraar alsnog geld uitkeert. Dit doen zij namelijk alleen als je binnen de looptijd van een overlijdensrisicoverzekering overlijdt. Je kunt dan weliswaar opnieuw een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, maar dit is een stuk duurder. Hoe ouder je bent, des te hoger de premie van een ORV uitvalt.

Nadeel: gezondheidsverklaring is verplicht
Een tweede nadeel van een overlijdensrisicoverzekering is dat je een gezondheidsverklaring nodig hebt voor het afsluiten. Blijkt uit deze verklaring dat je niet gezond bent? Dan betaal je mogelijk een hogere premie. In het ergste geval kan een verzekeraar je aanvraag zelfs afwijzen. Voor het invullen van een gezondheidsverklaring hoef je tegenwoordig overigens de deur niet meer uit, want deze kun je vaak online invullen. Als je een hoog bedrag wilt verzekeren, kan een verzekeraar wel van je eisen dat je een fysieke medische keuring ondergaat.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *